Félnek hazatérni a földrengés menekültjei

Lapunk a török–szír határon ért utol két családot.

2023. 02. 07. 15:05
null
Nurdagi, 2023. február 7. Összedõlt épület törmelékén ül egy nõ a dél-törökországi Osmaniye tartományban levõ Nurdagiban 2023. február 7-én. Elõzõ nap hajnalban több erõs földrengés rázta meg Törökország délkeleti és Szíria északi részét, a legnagyobb rengés egyes mérések szerint a 7,8-as erõsséget is elérte. A természeti katasztrófa halálos áldozatainak száma meghaladja az ötezret. Törökországban 4758 összedõlt épületbõl közel 8000 túlélõt mentettek ki. MTI/AP/Halil Hamra Fotó: Halil Hamra
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Én már legszívesebben hazamennék, de a gyerekek még nagyon félnek – nyilatkoza lapunknak Abdullah Yilmaz, akit a török–szír határ közelében ért utol lapunk. A család most egyelőre vidéki rokonaiknál húzza meg magát, egy olyan egyemeletes épületben, amelyet nem fenyegetnek az utórengések.

– Az éjszakát az egyik gyár munkásszállójának konténerében töltöttük – mondta el érdeklődésünkre a sanliurfai Hanife Sur is. Ők a lakásból kimenekítették a legfontosabbakat – tiszta és meleg ruházatot, takarót –, de még éjjel, majd reggel is voltak kisebb utórengések, így attól tartanak, továbbra sem lenne biztonságos a hazatérés. Ő is arról számolt be, hogy a gyerekek rettegnek, a legkisebb neszre is összerezzennek. Habár úgy tűnik, hogy a város újabb építésű házai átvészelték a rengéseket, még nem döntöttek arról, megkockáztassák-e, hogy elhagyják biztonságos menedéküket.

A legtöbb ember hasonlóan gondolkodik, egyelőre félnek visszamenni otthonaikba – már ha egyáltalán épségben maradtak az épületek. 

A gyors segítségnek hála van hol meghúzódni, földszintes rendezvénytermeket, kulturális központokat, mecseteket rendeztek be a menekülteknek. 

Csakhogy előbb-utóbb kénytelenek lesznek hazatérni, már csak azért is, mert nagyon hideg van. A katasztrófa sújtotta területen napközben is legfeljebb 5 Celsius-fokot mértek, de éjjel tombolnak a mínuszok. Ráadásul az utóbbi napokban erős esőzések is voltak.

– Az is gondot okoz, hogy az utak annyira tönkrementek, hogy sok város között nincs közlekedés, az embereket visszafordítják. Még segélyt se vihetnek, csak azokat engedik be, akik előre regisztráltak. Sok helyre ezért nehezen jut el a segítség – magyarázta Abdullah.

Borítókép: Összedőlt épület törmelékén ül egy nő a dél-törökországi Osmaniye tartományban lévő Nurdagiban 2023. február 7-én (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.