Szijjártó Péter: A diverzifikáció érdekében Brüsszelnek el kell végeznie a házi feladatát

A miniszter szerint a magyar kormány mindig fizikai, nem pedig politikai vagy ideológiai kérdésként tekintett az energiaellátásra.

Magyar Nemzet
2023. 02. 03. 10:47
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2023. február 2. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Rania A. al-Masat, Egyiptom nemzetközi együttmûködésért felelõs miniszterrel közösen tartott sajtótájékoztatón a 4. Magyar-Egyiptomi Gazdasági Vegyes Bizottság ülése után a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2023. február 2-án. MTI/Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottságnak is el kell végeznie a házi feladatát, hogy a diverzifikáció ne csak álom maradjon, a közösségnek az energiabiztonság garantálása érdekében támogatást kell nyújtania a délkelet-európai infrastruktúra fejlesztéséhez – jelentette ki Szijjártó Péter Azerbajdzsánban. A külgazdasági és külügyminiszter a bakui Déli Gázfolyosó és a Zöldenergia Konferencián rámutatott: Közép-Európában a legrealisztikusabb forgatókönyv a fokozott azerbajdzsáni földgázkitermelés minél előbbi bevonása, erről a héten Magyarország és Azerbajdzsán egyetértési megállapodást is kötött.

Ha az Európai Unió nem csak politikai kommunikációs eszközként használja a diverzifikációt, akkor itt az ideje, hogy Brüsszel cselekedjen, és finanszírozza a szükséges infrastruktúra-fejlesztéseket Délkelet-Európában, így lehetővé téve a fokozott azerbajdzsáni gázkitermelés bevonását

 – hangsúlyozta Szijjártó Péter. Felidézte: Magyarország, Bulgária, Románia és Szlovákia az Európai Bizottsághoz fordult, hogy a közösség a kérdést prioritásként kezelje, és támogassa a közép-európai térség energiabiztonságának garantálásához szükséges fejlesztéseket.

A tárcavezető kitért arra is, hogy Magyarország, tengerpart nélküli államként, nagyban függ másoktól az energiaellátásban, így attól is, hogy a szomszédos és egyéb tranzitországok elvégezték-e a szükséges beruházásokat.

A kormány mindig is fizikai, nem pedig politikai vagy ideológiai kérdésként tekintett az energiaellátásra. Amíg nem lehet ideológiákkal vagy politikai nyilatkozatokkal fűteni, addig az energiaellátásra fizikai kérdésként kell tekintenünk

 – jelentette ki. Kifejtette: az energiabiztonság nemzetbiztonsági kérdés, a kormány pedig továbbra is élesen vissza fog utasítani minden beavatkozási kísérletet ezen a téren, ahogy eddig is tette. Hozzátette: Magyarország energiaellátása napjainkban is biztonságban van, ami jórészt a még mindig százszázalékos kapacitással üzemelő Török Áramlat gázvezetéknek köszönhető. Emlékeztetett: a vezeték építését egyesek próbálták megakadályozni, szankciókat helyezve kilátásba, de a részt vevő országok bátor döntései nyomán a beruházás megvalósult. 

Ha nem építettük volna meg, akkor ma nagyon súlyos problémákkal néznénk szembe – mutatott rá, kiemelve: a földgáz nélkülözhetetlen a zöldátmenet ideje alatt, anélkül lehetetlen a klíma- és környezetvédelmi célok teljesítése.

Beszélt arról is, hogy hazánk már több mint negyven éve használ nukleáris energiát, azt biztonságos, olcsó és fenntartható energiatermelési módnak tekinti, amely viszonylag nagy függetlenséget tud adni egy országnak a nemzetközi energiapiacok kilengéseitől. Úgy fogalmazott: Magyarország határozottan elutasít minden olyan kísérletet, amelynek célja a nukleáris energia negatív diszkriminációja.

Szijjártó Péter a Facebook-oldalán ugyanakkor arról számolt be, hogy a török energiaminiszter segítsége is kell ahhoz, hogy hazánk azerbajdzsáni gázt is tudjon vásárolni a közeljövőben. 

Ez ugyanis Törökországon keresztül tud érkezni Magyarországra, és most nagyon sokan hajtanak a török tranzitkapacitások lefoglalására, köztük sokan olyanok, akik az elmúlt időszakban csak bírálták Törökországot

 – emlékeztetett a tárcavezető. Hozzátette: mi nem csak energiabarátok vagyunk, ezért ma kedvező alaphelyzetből tekintettük át a török tranzitkapcsolatokhoz való jövőbeni hozzáféréseink lehetőségeit.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Szijjártó Péter pénteken a déli földgázfolyosó megépítésével és a Kaszpi villamos vezeték létrehozásával foglalkozó miniszteri tanácsok ülésén vesz részt, ahol találkozik délkelet-európai kollégáival is. A tárcavezető a héten azt is bejelentette, hogy Magyarország számára az egyiptomi földgáz vásárlása is alternatívaként szolgálhat. A szállítás jelenleg cseppfolyósított formában lehetséges, de tervben van egy európai uniós támogatású gázvezeték építése is Dél-Európában – részletezte.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.