Brüsszel bírálja hazánkat az izraeli nagykövetség átköltöztetése miatt

Nem tetszik Brüsszelnek, hogy hazánk Jeruzsálembe költözteti át izraeli nagykövetségét Tel-Avivból. Amennyiben a váltás megtörténik, Magyarország lenne az első európai uniós tagállam, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben. Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője azonban az ENSZ egy korábbi határozatára hivatkozva bírálta hazánkat.

Magyar Nemzet
Forrás: Politico2023. 03. 04. 9:39
NETANJAHU, Benjámin; ORBÁN Viktor
Jeruzsálem, 2018. július 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a sajtónyilatkozat után Jeruzsálemben 2018. július 19-én. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd Fotó: Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Van egy régóta fennálló álláspont, melynek az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1980-as 478. határozata az alapja. A dokumentum felszólítja az ENSZ valamennyi tagállamát, hogy vonják ki nagykövetségeiket és izraeli diplomáciai létesítményeiket Jeruzsálemből” – közölte Peter Stano, az Európai Bizottság szóvivője válaszul a The Times of Israel izraeli hírportál értesüléseire, miszerint Tel-Avivból Jeruzsálembe költözteti át Magyarország izraeli nagykövetségét.

Amennyiben a váltás megtörténik, hazánk lesz az Európai Unió első olyan tagállama, amely nagykövetséget nyit Jeruzsálemben.

A The Times of Israel szerint a felek az elmúlt napokban jutottak megállapodásra, a részleteket Eli Cohen izraeli külügyminiszter és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tárgyalásai során dolgozták ki. 2019 márciusában az izraeli magyar képviselet kereskedelmi osztályát már áthelyezték Jeruzsálembe.

Nem hazánk lenne egyébként világszinten az első ország, amelynek nagykövetsége van Jeruzsálemben: 2018-ban Donald Trump volt amerikai elnök hivatalosan is elismerte a várost Izrael fővárosának és oda költöztette át az Egyesült Államok nagykövetségét.

Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezet fog a sajtónyilatkozat után Jeruzsálemben 2018. július 19-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.