Donald Trump: Nem indulnék együtt Ron DeSantissal

Donald Trump nem indulna együtt Ron DeSantissal a 2024-es elnökválasztáson – derült ki a korábbi elnök által adott interjúból. Noha DeSantis még nem jelentette be indulási szándékát a republikánus előválasztáson, ő lehet Trump legnagyobb kihívója a megméretésen. A volt elnök jelenleg 26 százalékponttal vezet riválisa előtt.

Magyar Nemzet
2023. 03. 25. 15:13
Donald Trump Holds A "Welcome Home" Rally In South Florida
US-DONALD-TRUMP-HOLDS-A-"WELCOME-HOME"-RALLY-IN-SOUTH-FLORIDA Fotó: JOE RAEDLE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem, úgy gondolom ez egy elég valószínűtlen szövetség lenne

− válaszolta Donald Trump a Newsmax hírcsatornának adott interjúban arra a kérdésre, hogy van-e esélye annak, hogy Ron DeSantis floridai kormányzóval esetleg együtt induljanak a 2024-es elnökválasztáson. − Rengeteg nagyszerű ember van a Republikánus Pártban, néhányan időnként felvetik ezt az ötletet, de ennyi. Soha nem gondoltam erre − folytatta Trump. 

Noha még mindig nem jelentette be indulási szándékát, Trump mögött a floridai kormányzó számít a 2024-es republikánus előválasztások egyik nagy favoritjának. A korábbi elnök az elmúlt időszakban sokat bírálta potenciális kihívóját, többek közt azt hangoztatta, hogy az ő támogatása nélkül DeSantis nemhogy Florida kormányzója nem lenne, de politikai karrierje is véget ért volna. Ezt az állítását a mostani interjúban is megismételte. 

Akkoriban nagyon alacsony támogatottsága volt. Ki akart szállni a politikából, én azonban támogattam őt. Ezt követően a népszerűsége jelentősen megugrott, közös gyűlésekre jártunk, és végül sikerült nyernie

− mutatott rá Trump. DeSantis 2018-ban lett Florida kormányzója, a tavaly novemberi félidős választásokon pedig sikerült megvédenie pozícióját, elsöprő győzelmet aratott. Népszerűségét annak köszönheti, hogy határozottan fellép a woke- és genderideológia terjedése ellen, a koronavírus-járvány idején ellenezte a lezárásokat, valamint államában a tradicionális keresztény és konzervatív értékek mentén kormányoz. 

Donald Trump vezeti a felméréseket

DeSantis támogatottsága a félidős választásokat követően volt a legmagasabb, azonban az elmúlt hetekben − többek közt az ukrajnai háborúról tett ellentmondásos kijelentései miatt − visszaesett népszerűsége. 

A Harvard CAPS és a Harris Poll által készített legfrissebb felmérések szerint Donald Trump mintegy 26 százalékponttal vezet a floridai kormányzó előtt, a republikánus szavazók 50 százaléka voksolna a volt elnökre az előválasztáson, míg DeSantisra 24 százalékuk. 

Őt követi Mike Pence, Trump korábbi alelnöke 7 százalékkal, majd az indulását Trump után elsőként bejelentő Nikki Haley következik, akire a republikánusok 5 százaléka adná le szavazatát.

Borítókép: Donald Trump korábbi amerikai elnök (balra) és Ron DeSantis floridai kormányzó egy 2019-es kampányeseményen (Fotó: AFP/Getty Images/Joe Raedle)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.