időjárás 19°C Róbert 2023. június 7.
logo

Reagált az amerikai külügy Putyin döntésére

Magyar Nemzet
2023.03.26. 08:02 2023.03.26. 15:06
Reagált az amerikai külügy Putyin döntésére

Higgadtan reagált az Egyesült Államok külügyminisztériuma Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati bejelentésére, amely szerint a következő hónapokban taktikai nukleáris fegyvereket telepít Belarusz területére.

Nem láttunk okot arra, hogy kiigazítsuk saját stratégiai nukleáris álláspontunkat, és arra sem, hogy Oroszország nukleáris fegyver bevetésére készülne

– mondta Vedant Patel külügyminisztériumi szóvivő a CNN-nek adott nyilatkozatában. A külügyminisztérium nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy továbbra is figyelemmel kíséri Oroszország azon tervét, hogy taktikai atomfegyvereket állomásoztat Belaruszban, de nem módosítja nukleáris fegyverkezési stratégiáját.

Oroszország és Belarusz már egy ideje tárgyaltak a fegyverek mozgatásáról, az elmúlt év során többször is nyilatkoztak erről – mondta egy másik külügyminisztériumi szóvivő.

Korábban Washington világossá tette Putyin számára, hogy bármilyen nukleáris fegyver ukrajnai bevetésének következményei lesznek, még a kis hatótávolságú taktikai eszközöknek is, de szándékosan elzárkózott attól, hogy pontosan megfogalmazza, mik lennének ezek.

Októberben Joe Biden amerikai elnök úgy nyilatkozott, felelőtlenség lenne arról beszélni, hogy mit tenne vagy mit nem tenne, válaszul az orosz nukleáris fegyverek bevetésére. Utalt azonban az események gyors eszkalálódásának lehetőségére.

Hibák történhetnek, tévedések lehetnek, senki sem lehet biztos abban, hogy mi fog történni, és ez armageddonnal végződhet

– mondta.

Moszkva július elejére befejezi a taktikai atomfegyverek speciális tárolójának építését Belaruszban, közölte Putyin az orosz állami műsorszolgáltató egyik adásában. Elmondta, hogy Moszkva már átadott egy Iszkander rövid hatótávolságú rakétarendszert, amely nukleáris és hagyományos robbanófejjel is felszerelhető.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok külügyminisztériumának épülete Washingtonban, az Egyesült Államokban 2022. december 13-án (Fotó: Anadolu Agency/Anadolu Agency via AFP/Celal Gunes)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.