Háború Ukrajnában: Oroszország toboroz, az Egyesült Államok nem változtat

Az ukrajnai háború legfontosabb vasárnapi történései.

Magyar Nemzet
2023. 03. 26. 12:08
null
Bahmut, 2023. március 24. Ukrán katona gránátvetõvel készül lõni a donyecki régióban fekvõ, ostromgyûrûben lévõ Bahmutban 2023. március 24-én. Bahmutot az ukrán védelmi erõk tartják ellenõrzésük alatt, míg az orosz egységek erõiket a környezõ települések irányában történõ támadó mûveletek végrehajtására összpontosítják. MTI/AP/Libkos Fotó: Libkos
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin: A nyugati országok az ukrajnai konfliktus felbújtói

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva.

Van közöttünk haditechnikai együttműködés (Kínával), nem titkoljuk. Minden átlátható, nincs ebben semmi titok. Katonai együttműködés is van közöttünk, gyakorlatokat tartunk. (...) Mindezt folytatjuk, minden átlátható, de ez nem katonai szövetség

– mondta Putyin.

Az orosz elnök beszélt a szegényített urántartalmú lövedékekről, valamint a Belaruszba szállítandó nukleáris fegyverekről.

 

A mozgósítás látszatát elkerülve kezdett intenzív toborzásba az orosz hadsereg

Készpénzes bónuszokat és csábító előnyöket ígérő plakát- és telefonos kampánnyal toboroz újabb és újabb katonákat az orosz hadsereg, számol be az Associated Press hírügynökség. A toborzás Oroszországban sok esetben hideghívások révén zajlik, de a sorozási irodák egyetemekkel és szociális intézményekkel is együttműködnek, hogy diákokat és munkanélkülieket csábítsanak a haderőhöz.

Kikerült az önkéntesek juttatási táblázata is.

 

Higgadtan reagált, de folyamatosan figyeli az eseményeket az amerikai külügy

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati, nukleráis fegyverek Belaruszba telepítését kifejtő bejelentését követően az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy nem módosítja nukleáris fegyverkezési stratégiáját. Továbbra is figyelemmel kíséri viszont Oroszország viselkedését.

Oroszország és Belarusz már egy ideje tárgyaltak a fegyverek mozgatásáról, az elmúlt év során többször is nyilatkoztak erről – mondta egy külügyminisztériumi szóvivő.

Az MTI tudósítása szerint Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap úgy vélekedett, hogy orosz taktikai atomfegyverek telepítése destabilizálná Belaruszt azzal, hogy a lehető legjobban felerősítené az Oroszországgal és Putyinnal szembeni negatív megítélést és elutasítást a belorusz társadalomban. Danyilov szerint továbbá az orosz elnök ezzel a lépéssel „túszul ejti” a szomszédos országot.

Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta az orosz elnök.
 

 

 

Borítókép: Ukrán katona gránátvetővel készül lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 24-én. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.