időjárás 24°C Eufrozina , Kende 2023. szeptember 25.
logo

Orbán Viktor: Ősszel Magyarország ellenfelei egyszerre lépnek fel a követeléseikkel

Háború Ukrajnában: Oroszország toboroz, az Egyesült Államok nem változtat

Magyar Nemzet
2023.03.26. 12:08 2023.03.26. 17:45
Háború Ukrajnában: Oroszország toboroz, az Egyesült Államok nem változtat

Putyin: A nyugati országok az ukrajnai konfliktus felbújtói

Oroszország és Kína nem hoz létre katonai szövetséget, és senkit sem fenyeget, a Nyugat viszont új, globális tengelyeket alakít ki – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a Rosszija 1 televízió Moszkva. Kreml. Putyin című vasárnapi műsorának nyilatkozva.

Van közöttünk haditechnikai együttműködés (Kínával), nem titkoljuk. Minden átlátható, nincs ebben semmi titok. Katonai együttműködés is van közöttünk, gyakorlatokat tartunk. (...) Mindezt folytatjuk, minden átlátható, de ez nem katonai szövetség

– mondta Putyin.

Az orosz elnök beszélt a szegényített urántartalmú lövedékekről, valamint a Belaruszba szállítandó nukleáris fegyverekről.

 

A mozgósítás látszatát elkerülve kezdett intenzív toborzásba az orosz hadsereg

Készpénzes bónuszokat és csábító előnyöket ígérő plakát- és telefonos kampánnyal toboroz újabb és újabb katonákat az orosz hadsereg, számol be az Associated Press hírügynökség. A toborzás Oroszországban sok esetben hideghívások révén zajlik, de a sorozási irodák egyetemekkel és szociális intézményekkel is együttműködnek, hogy diákokat és munkanélkülieket csábítsanak a haderőhöz.

Kikerült az önkéntesek juttatási táblázata is.

 

Higgadtan reagált, de folyamatosan figyeli az eseményeket az amerikai külügy

Vlagyimir Putyin orosz elnök szombati, nukleráis fegyverek Belaruszba telepítését kifejtő bejelentését követően az Egyesült Államok külügyminisztériuma nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy nem módosítja nukleáris fegyverkezési stratégiáját. Továbbra is figyelemmel kíséri viszont Oroszország viselkedését.

Oroszország és Belarusz már egy ideje tárgyaltak a fegyverek mozgatásáról, az elmúlt év során többször is nyilatkoztak erről – mondta egy külügyminisztériumi szóvivő.

Az MTI tudósítása szerint Olekszij Danyilov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára vasárnap úgy vélekedett, hogy orosz taktikai atomfegyverek telepítése destabilizálná Belaruszt azzal, hogy a lehető legjobban felerősítené az Oroszországgal és Putyinnal szembeni negatív megítélést és elutasítást a belorusz társadalomban. Danyilov szerint továbbá az orosz elnök ezzel a lépéssel „túszul ejti” a szomszédos országot.

Putyin szerint Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök már régen felvetette a taktikai atomfegyverek telepítésének kérdését a Lengyelországgal határos Fehéroroszországban. Az orosz és a fehérorosz kormány egyetértett a döntésben – hangsúlyozta az orosz elnök.
 

 

 

Borítókép: Ukrán katona gránátvetővel készül lőni a donyecki régióban fekvő, ostromgyűrűben lévő Bahmutban 2023. március 24-én. (Fotó: MTI/AP/Libkos)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.