Silvio Berlusconi a kórházból is visszatérne a politikai csatatérre

Cáfolták azokat a híreszteléseket, hogy gyengélkedése miatt pártszakadás fenyegetné a Hajrá Olaszországot.

2023. 04. 12. 15:10
BERLUSCONI, Silvio
Róma, 2022. október 21. Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetõje a Sergio Mattarella államfõhöz érkezik a római államfõi rezidenciára, a Quirinale-palotába 2022. október 21-én, a kormányalakítási konzultációk második napján. Az elõrehozott parlamenti választásokat szeptember 25-én tartották Olaszországban, a legtöbb szavazatot a Giorgia Meloni vezette Olasz Testvérek (FdI) párt nyerte el. MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci Fotó: Fabio Frustaci
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is a milánói San Raffaele kórház intenzív osztályán ápolják Silvio Berlusconit, ahová egy hete tüdőproblémák miatt szállították. A kezelőorvosa, Alberto Zangrillo szerint egészségi állapota stabil, kórképe jelentősen javult az elmúlt napokban, bár még nem járhat. Családtagjai és a Hajrá Olaszország politikusai gyors felépülésben bizakodnak. 

 

Romló egészsége miatt azonban máris elkezdődtek a találgatások a veterán politikus politikai pályafutásáról és a pártja jövőjéről.

 

A párt további sorsára vonatkozó kérdésekre a politikai alakulat tagjai a napokban úgy nyilatkoztak, minden halad a régiben, a párt irányítása továbbra is Silvio Berlusconi kezében van. Meggyengült egészsége ellenére is ő marad a Hajrá Olaszország párt elnöke, felépülését követően is Olaszország építésén fog fáradozni. 

Cáfolták azon feltevéseket is, miszerint megosztottság alakult volna ki a párton belül, azt is leszögezték, hogy nem merült fel új vezető megválasztásának igénye.

BERLUSCONI, Silvio
Hajrá Silvio, Monza veled van! feliratú transzparens a milánói San Raffaele kórház előtt 2023. április 7-én.
MTI/EPA-ANSA/Mourad Balti TouatiFotó: Mourad Balti Touati

A politikus kórházi kényszerpihenője alatt Antonio Tajani alelnök kezében összpontosulnak az alakulat ügyei, de mindenki úgy véli, a pártvezér hamarosan visszatér a csatamezőre. – Ő a csapatvezér, ő választja meg kik, mikor és milyen pozíciókban legyenek a pályán – tette világossá Paolo Barelli, a Hajrá Olaszország képviselőházi frakcióvezetője is. Egyúttal cáfolta azokat az értesüléseket is, amelyek szerint pártszakadás fenyegetne, hatalmi harc alakult volna ki a volt miniszterelnök két legközelebbi bizalmasa, Antonio Tajani alelnök, valamint Licia Ronzulli között. – Sohasem volt még példa arra, hogy Silvio Berlusconi visszavonult volna az országért folytatott harcaiból, és nem fog visszavonulni most sem. A korábbiakhoz hasonlóan a jövőben is Itália építésén fog munkálkodni – nyilatkozta a Sky televíziós csatornának Francesco Paolo Sisto szenátor. 

– Silvio Berlusconi gyengélkedése ellenére a Hajrá Olaszország továbbra is a kormánykoalíció stabil tagja marad – erősítette meg Antonio Tajani. Sajtóinformációk szerint a párt alelnöke a napokban abban állapodott meg Giorgia Meloni kormányfővel, hogy az elkövetkező fél évben, egészen őszig minden a jelenlegi felállásban marad. Az európai parlamenti választásokra való előkészületekkor esetleg felmerülhet egy új pártalakulat, vagy egy összevont jobbközép szükségessége.

Borítókép: Silvio Berlusconi volt olasz miniszterelnök, a Forza Italia (Hajrá Olaszország) párt vezetője. (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.