Elismerte Bahmut elvesztését az ukrán elnök + videó

Egy napja még hevesen tagadták az ukránok, ma már be kellett vallania az ukrán elnöknek is.

2023. 05. 21. 9:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap megerősítette, hogy Bahmut az oroszok kezére került, amikor arról kérdezték, hogy az továbbra is Kijev ellenőrzése alatt áll-e. Az ukrán elnök Japánban tartózkodik, ahol a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozóját tartja, és amelyre kiemelt vendégként hívták meg a résztvevők.

Azt hiszem, nem. Bahmut mára már csak a szívünkben él

– válaszolt a kérdésre Zelenszkij. 

Szerhij Nyikiforov ukrán elnöki szóvivő később bohózatba illően megpróbálta még egyszer letagadni, amit már a főnöke is elismert. Azt próbálta megmagyarázni, hogy Zelenszkij nem is úgy, és nem is arra a kérdésre válaszolt, amely szerint Kijev ellenőrzése alatt áll-e még a város. Nyikiforov azt állítja, hogy Zelenszkij egy további megjegyzésre reagált.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a hírt Jevgenyij Prigozsin, a Wagner-csoport vezetője jelentette be szombat délután Telegram-csatornáján. 

Ma délben teljesen elfoglaltuk az egész várost. Teljes egészében, házról házra bevettük az egész várost

– fogalmazott Prigozsin, aki egyébként azt is megjegyezte, hogy Ukrajnának van a világ második legjobb hadserege – az oroszok után természetesen.

A városért már hónapok óta folynak a harcok és bár az orosz fél azt állítja, elfoglalták Bahmutot, az ukrán álláspont azonban még az volt szombaton, hogy, továbbra is véres harcok dúlnak.

Ez nem igaz. A városban továbbra is harcok folynak

– tagadta a Wagner-vezér állításait Szerhij Cserevatij, a keleti országrészben harcoló ukrán haderő szóvivője. A vitának azonban most maga az ukrán elnök vetett véget.

Az egykor több mint hatvanezer embernek otthont adó Bahmutnak elsősorban szimbolikus értéke van. A városért ugyanis a háború tavaly februári kitörése óta harcolnak az oroszok és az ukránok, becslések szerint 20-30 ezer lehet az elesett orosz katonák száma.

Eközben Vlagyimir Putyin orosz elnök gratulált a wagneristáknak és az orosz fegyveres erőknek a győzelemhez és bejelentette, hogy állami kitüntetésben részesülnek majd – számolt be róla a TASZSZ orosz állami hírügynökség.

Borítókép: Az ukrán elnöki sajtószolgálat által közreadott képen Volodimir Zelenszkij ukrán (j2) és Emmanuel Macron francia elnök (b2, háttal) kétoldalú megbeszélést folytat a világ iparilag legfejlettebb hét államát tömörítő csoport, a G7 háromnapos hirosimai csúcstalálkozójának második napján, 2023. május 20-án (Fotó:MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.