Újból a koszovói határhoz vonul a szerb hadsereg

Egyelőre nem csillapodnak a feszültségek az észak-koszovói szerbek lakta településeken.

Magyar Nemzet
2023. 05. 29. 15:01
null
Zvecan, 2023. május 28. A városháza elõtt õrködik koszovói rendõr Zvecanban 2023. május 28-án, két nappal az után, hogy tüntetõ kisebbségi szerbek és rendõrök összecsaptak az észak-koszovói városban. MTI/AP/Marjan Vucetic Fotó: Marjan Vucetic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sajtóinformációk szerint azzal fenyegette meg a NATO koszovói missziójának (KFOR) egyik katonája a békésen tüntető szerbeket Észak-Koszovóban, hogy szétoszlatják a tömeget, ha maguk nem mennek szét − tudósított a szerb közmédia. A Szerbiai Rádió és Televízió azt írja, hogy a NATO parancsnoksága alatt működő nemzetközi békefenntartó haderő tagja a Szerb Lista koszovói szerb párt képviselőinek azt mondta: oszoljanak szét, ellenkező esetben nekik kell eltávolítaniuk őket a helyszínről. 

Erre reagálva Goran Rakics, a Szerb Lista elnöke hangsúlyozta: a Koszovó északi részén fekvő Zvecsán városának önkormányzati épülete előtt fegyvertelen emberek vannak, akikhez hamarosan nők és gyerekek is csatlakoznak. A KFOR ezek után arra szólította fel az albán nyelvű médiumok képviselőit, hogy menjenek be a városházára. A hatóságok szerint erre a biztonságuk miatt van szükség. A szerb újságírók viszont még mindig kint, a községháza előtti téren vannak. A KFOR észak-koszovói erőinek parancsnokát is a helyszínre várják. Zvecsán korábbi polgármestere, Dragisa Milovics szerint vele tárgyalnak majd a szerbek, akiket arra kért, hogy legyenek egységesek és őrizzék meg a békét.

A tiltakozó szerbek azt szeretnék elérni, hogy a pristinai speciális egységek távozzanak Koszovó északi részéről, valamint a megválasztott koszovói albán polgármesterek se lépjenek be a városházára. 

Mint arról korábban már beszámoltunk, a szerbek nem fogadják el, hogy azokon a részeken, ahol a lakosság 95 százalékát ők alkotják, albánok legyenek hatalmon. Reggel a zvecsáni önkormányzat munkatársai áttörték a KFOR-katonák első kordonját, senki sem állította meg őket. Elérték a városháza épületét, megpróbáltak oda bejutni, de a koszovói rendőrök már a bejáratnál megállították őket. Az emberek ellen könnygázt vetettek be.

Rohamrendőrök õrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsánban 2023. május 29-én. Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki

A szerb védelmi minisztérium államtitkára Twitter-bejegyzésében a történtekre reagálva azt írta, a KFOR jelenléte a szerb többségű észak-koszovói településeken sem akadályozta meg, hogy könnygázt dobjanak a békés tüntetőkre.

„Nagy tömegben gyűltek össze a szerbek reggel Koszovó északi részén, az önkormányzatok épülete előtt. Határozottak abban, hogy nem engedik meg, hogy az illegitim, egy–három százalékos támogatottsággal rendelkező albán polgármesterek gyakorolják a hatalmat” − írta Nemanja Sztarovics.

Közben a szerb védelmi miniszter bejelentette, hogy délutánra a szerb katonaság erői felsorakoznak a Koszovó és a Szerbia közti adminisztratív vonal mentén. 

Milos Vucsevics emlékeztetett, hogy a katonaság legmagasabb harci készültségben van péntek óta. A tárcavezető várakozása szerint ugyanakkor ezt a kérdést is politikai szinten oldják majd meg, s nem háborúval. Milos Vucsevics egyébként a hétvége óta a kormányzó Szerb Haladó Párt elnöke. Alekszandar Vucsics államfőt váltotta a legnagyobb kormánypárt élén.

MLADIC, Ratko
A NATO parancsnoksága alatt mûködő koszovói békefenntartó haderő, a KFOR katonái õrt állnak a népirtás, valamint háborús és emberiesség elleni bûncselekmények miatt 2017-ben életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt Ratko Mladic volt boszniai szerb hadseregparancsnokot ábrázoló falfestmény közelében az észak-koszovói Zvecsánban 2023. május 29-én. Fotó: MTI/AP/Bojan Slavkovic

Ana Brnabics, Szerbia miniszterelnöke a mostani helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: Koszovóban feszült és nehéz a helyzet, és soha nem volt még ennél nehezebb. Köszönetet mondott ugyanakkor a szerb népnek, hogy nyugodtak maradtak és tartózkodtak az erőszaktól.

Egyetlen jó szavam sincs az EU-ban vagy a KFOR-on belüli partnereinkről. Későn reagáltak, pénteken ott kellett volna lenniük, ahogy ma ott vannak. Az 1244-es határozat szerinti megbízatásuk a béke és a stabilitás, és mindenekelőtt az emberek védelme. Nem védik az embereket, nem védik a demokráciát és az intézményeket, de megvédik a bitorlókat a demokráciától és a hétköznapi emberektől és polgároktól

– mondja Brnabics.

Borítókép: A városháza előtt őrködik koszovói rendőr Zvecsánban 2023. május 28-án, két nappal azután, hogy tüntető kisebbségi szerbek és rendőrök összecsaptak az észak-koszovói városban (Fotó: MTI/AP/Marjan Vucetic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.