Joe Biden szerint valós a nukleáris fenyegetettség

Joe Biden amerikai elnök szerint „valós” a fenyegetés, hogy Vlagyimir Putyin taktikai atomfegyvereket vet be.

Magyar Nemzet
2023. 06. 20. 7:07
BIDEN, Joe
Ballina, 2023. április 15. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház elõtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én. MTI/EPA/Tolga Akmen Fotó: Tolga Akmen
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Amikor két évvel ezelőtt azt mondtam, hogy aggódom a Colorado folyó kiszáradása miatt, mindenki úgy nézett rám, mintha őrült lennék” − mondta Biden hétfőn egy kaliforniai rendezvényen.

Úgy néztek rám, mint amikor azt mondtam, hogy aggódom amiatt, hogy Putyin taktikai atomfegyvereket vet be. Ez a valóság

− idézi az amerikai elnököt a The Independent brit lap.

Biden nyilatkozata és az elmúlt időszak eseményei egyre aggasztóbbak egy potenciális nukleáris háború kirobbanásának szempontjából. Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök, Oroszország szilárd szövetségese a folyamatos ukrajnai invázióban, a múlt héten megerősítette hogy Moszkva taktikai atomfegyvereket szállít országába, azt állítva, hogy néhány atomtöltet háromszor erősebb, mint az USA által 1945-ben Hirosimára és Nagaszakira ledobott atombombák.

Isten ments, hogy döntenem kelljen ezeknek a fegyvereknek a használatáról, de nem haboznék, ha országunkat megtámadnák

– szögezte le Aljakszandr Lukasenka.

A Szovjetunió széthullása óta ez az első ilyen, kisebb hatótávolságú és kisebb teljesítményű, háborúban is bevethető nukleáris fegyverek telepítése Oroszország határain kívülre.

Vlagyimir Putyin ugyanakkor megnyugtatóan nyilatkozott az ügyben.

A nukleáris fegyverek alkalmazása elméletileg természetesen Oroszország számára akkor lehetséges, ha veszély fenyegeti területi integritásunkat, függetlenségünket és szuverenitásunkat, az orosz állam létét

− idézte az orosz nukleáris fegyverek bevetésére vonatkozó doktrínát korábban. Az orosz elnök azonban leszögezte, jelenleg erre nincs szükség, mivel az „ellenség a fronton sikertelen”.

Az ukrán fél közben bejelentette, hogy egy nyolcadik települést is elfoglalt az állítólag két hete tartó ellentámadás során, a Magyar Nemzetnek nyilatkozó biztonságpolitikai szakértő szerint azonban nincs különösebb harcászati jelentősége az ukránok által elfoglalt településeknek, ezek inkább tapogatódzásként foghatók fel.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond a Ballina városában álló St. Muredach-székesegyház előtt írországi látogatásának utolsó napján, 2023. április 14-én (Fotó: MTI/EPA/Tolga Akmen)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.