Következő mérkőzések
Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Koszovó a Nyugat engedélyével folytat hibrid hadviselést Szerbia ellen

Beszédet mondott Alekszandar Vucsics szerb elnök vasárnap, amelyben azzal vádolta Koszovó vezetőit, hogy hibrid hadviselést folytatnak Szerbia ellen, a Nyugat pedig szemet huny efelett.

Magyar Nemzet
2023. 06. 19. 10:27
2020 World Economic Forum in Davos
Vucsics szerb államfő. Jó szemmel nézi az orosz befolyást Fotó: Reuters
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Koszovóban az elmúlt negyedszázadban most a legsúlyosabb a feszültség, figyelmeztetett vasárnapi beszédében Alekszandar Vucsics szerb elnök. A beszéd Vinovdan alkalmából hangzott el, amely a szerb ortdox egyház ünnepe, és fontos szerepet játszott az ország történelmében, többek között ez a rigómezei csata és az első világháború kitöréséhez vezető szarajevói merénylet évfordulója is.

Vucsics azzal vádolta a Nyugatot, hogy elnézi a koszovói albánok erőszakos fellépését a szerbek ellen. Szerbia ellen hibrid háború folyik, és a nyugati országok engedélyezik a szerbek lelövését és bántalmazását – fogalmazott a szerb elnök, aki több szerbek ellen koszovói rendőrök által elkövetett atrocitást, és azok következmények nélkül maradását hozta fel példaként.

A szerb elnök ígéretet tett arra, hogy mindent megtesz a „béke megőrzése érdekében”, ugyanakkor figyelmeztetett, hogy Belgrád „nem fogja megengedni” a szerbek további zaklatását és veszélyeztetését.

Az államfő követelte, hogy a pristinai hatóságok engedjék szabadon a közelmúltban őrizetbe vett „ártatlan szerbeket”, és vonják ki különleges erőiket a többségében szerbek lakta észak-koszovói területekről. Vucsics arra is felszólította Albin Kurti koszovói miniszterelnököt, hogy hívja vissza az albán nemzetiségű polgármestereket, akiket a helyi szerb közösség szerint több településen is vitatott választások eredményeképpen neveztek ki.

Mint arról beszámoltunk áprilisban előre hozott polgármester-választást tartottak négy koszovói településen, mert tavaly novemberben lemondtak az ottani, szerb nemzetiségű polgármesterek. A szavazást a szerbek bojkottálták, a részvételi arány 3,47 százalékos volt, ennek ellenére Pristina és a nemzetközi közösség is érvényesnek tartja a választást, amit a helyi szerbek és Belgrád is elfogadhatatlannak nevezett. Amikor a megválasztott polgármesterek letették hivatali esküjüket, több településen, köztük Zvecsánban, zavargások törtek ki, amelyben magyar KFOR-katonák is megsérültek.

A vasárnapi beszédben Alekszandar Vucsics elutasította Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjének javaslatát, hogy találkozót tartsanak közte és Kurti között. A szerb államfő szerint országa már túl sok engedményt tett, és nem hajlandó további tárgyalásokra. A nyugati hatalmak szerinte soha nem vették igazán komolyan Szerbiát, és a koszovói kormányt támogatták.

Vucsics elnök köszönetet mondott ugyanakkor Magyarországnak és Olaszországnak, amiért tisztességes kapcsolatok fenntartására törekedtek a balkáni országgal

– írja a Kosovo Online hírportál.

A szerb elnök szerdán azzal vádolta a koszovói hatóságokat, hogy háborút akarnak provokálni, miután a szakadár tartomány lezárta a határt minden szerb jármű előtt, és több prominens szerbet őrizetbe vett. Kurti egy nappal azután hozta meg az intézkedéseket, hogy a szerb biztonsági erők őrizetbe vettek három koszovói rendőrt. Míg Pristina ragaszkodott ahhoz, hogy Koszovóból rabolták el őket, Belgrád azzal érvelt, hogy a rendőrök szerb területre léptek át. 

Borítókép: Alekszandar Vucsics szerb elnök (Fotó: Reuters)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.