időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2023. szeptember 24.
logo

Összecsaptak a tüntetők és a NATO-katonák Koszovóban + videók

Magyar Nemzet
2023.05.29. 17:56 2023.05.29. 18:02
Összecsaptak a tüntetők és a NATO-katonák Koszovóban + videók

A KFOR alakulatai megkezdték a tüntető szerb tömeg feloszlatását Észak-Koszovóban. A NATO koszovói missziója Zvecsan községben lépett fel erőszakkal a tiltakozó fegyvertelen emberek ellen. A délután folyamán villanógránátot és könnygázt is bevetettek, hogy szétzavarják a tömeget.

A szerbek ezt követően kövekkel, palackokkal és egyéb, a kezük ügyébe kerülő tárgyakkal vágtak vissza. A Szerbiai Rádió és Televízió tudósítása szerint több sérültje is van az összecsapásoknak, a konfliktus pedig átterjedt a város más részeire is.

A tiltakozók ennek ellenére nem hajlandók hazamenni, a település központjában a mentők nyújtanak elsősegélyt a könnygázgránátok miatt megsérült embereknek. A helyzet rendkívül feszült – írja a Kosovo Online.

A szerb Kurir napilap pedig azt közölte, hogy a koszovói rendőrök éles fegyverrel lőnek az emberekre.

A B92 szerb hírportál arról számolt be, hogy minden irányból lövéseket hallani Zvecsanban. Igor Szimics, a Szerb Lista képviselője nem sokkal a támadást megelőzően felszólította az önkormányzat épülete előtt összegyűlt polgárokat, hogy üljenek csendben a földön, s tegyék fel a kezüket.

Borítókép: Rohamrendőrök őrt állnak a polgármesteri hivatal épületénél az észak-koszovói Zvecsanban 2023. május 29-én (Fotó: MTI/EPA/Georgi Licovszki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.