időjárás 11°C Helga 2023. október 3.
logo

Már a következő szankciós csomagot készíti elő az EU

Magyar Nemzet
Forrás: Bloomberg
2023.09.18. 21:34 2023.09.18. 21:40
Már a következő szankciós csomagot készíti elő az EU

Megkezdődtek a tárgyalások az Európai Uniót, az Egyesült Államokat, az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Németországot és Olaszországot tömörítő G7-országcsoportban arról, hogy miket tartalmazzon az Európai Unió tizenkettedik oroszellenes szankciós csomagja, amelyet akár már a következő hónapban is bemutathatnak.

A Bloomberg amerikai üzleti lap értesülései szerint az újabb intézkedések elsősorban azt fogják célozni, hogy a befagyasztott orosz pénzeket Kijev megsegítésére fordítsák.

Az uniós országok részéről azonban nincs egységes álláspont az új szankciós csomaggal kapcsolatban. Lengyelország és a balti országok ugyanis azt szorgalmazzák, a cseppfolyósított földgázra (LNG) és az informatikai szolgáltatásokra is terjedjenek ki az intézkedések. Azt is sürgették, hogy az orosz nukleáris szektor ellen is vezessenek be szankciókat.

A lap azonban rámutatott, már korábban is voltak hasonló felvetések – különösen ami a nukleáris szektort illeti –, ám kevés támogatottságot kapott a tagállamok részéről. Más vezetők pedig már azt állítják, kevés szankcionálnivaló maradt, miközben a meglévő korlátozások érvényesítését sem tudják teljes mértékben biztosítani. A Bloomberg kormányzati dokumentumokra hivatkozva azt írta, Varsó konkrét termékekre vetne ki intézkedéseket, egyebek mellett még inkább csökkentené a szintetikus gumi behozatali kvótáját. A lengyel tervek között szerepel továbbá az acélra vonatkozó korlátozások szigorítása, valamint a nátrium-hidroxid tilalmának bevezetése. Szankciókkal sújtaná Lengyelország keleti szomszédját, Belaruszt is.

A lap kiemelte, korábban az orosz drágakövekre is vetettek volna ki szankciókat, ám az olyan vezető importőr országok, mint Belgium, azzal érveltek az intézkedés ellen, hogy egy egyszerű tilalom globális megállapodás nélkül nem ártana az orosz gazdaságnak – Moszkva csupán máshová helyezné át a drágakő-kereskedelmet.

Az Európai Unió részéről az elmúlt időszakban folyamatosan gondot okozott, hogy Oroszország harmadik országokon keresztül igyekszik megkerülni a szankciókat, egyebek mellett a közép-ázsiai térségen, Törökországon és az Egyesült Arab Emírségeken keresztül. A Bloomberg értesülései szerint várhatóan a szankciók kijátszásának megakadályozása is fel fog merülni az újabb szankciós csomagról szóló tárgyalásokon.

Borítókép: Ursula von der Leyen (jobbra), az Európai Bizottság elnöke és Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: AFP/Federico Gambarini)

Háború Ukrajnában

Még több támogatást adna Ukrajnának a volt brit védelmi miniszter

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.