időjárás 4°C Stefánia 2023. november 28.
logo

Bayer Zsolt: Még egy hülye

Szijjártó Péter: Félmillió okunk van a jó magyar–szlovák kapcsolatokra + videó

Magyar Nemzet
Forrás: MTI
2023.09.26. 12:42 2023.09.26. 13:10
Szijjártó Péter: Félmillió okunk van a jó magyar–szlovák kapcsolatokra + videó

A kormány ezentúl is folytatni fogja a felvidéki magyarság támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjait a Szövetség nevű szlovákiai magyar párt kérésére, de ezek sikeréhez fontos a parlamenti képviselet megléte is, ezért lényeges az is, hogy minden magyar elmenjen szavazni hétvégén

– közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a szlovákiai Borsiban. A tárcavezető a Szövetség elnökével, Forró Krisztiánnal közös sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy helyi partnereivel áttekintették a kétoldalú kapcsolatrendszer és a felvidéki magyarság helyzetét, a közelgő szlovákiai parlamenti választás előtti állapotokat. 

Ma a Szövetség elnökségének javaslatára abban állapodtunk meg, hogy folytatjuk a felvidéki magyar közösség támogatása szempontjából kulcsfontosságú programjainkat. Hogy ezek sikeresek legyenek, ahhoz pedig nagy segítséget jelentene az, ha maga a Szövetség is sikeres lenne – hangsúlyozta. – Mindannyian tudjuk, akik politikával foglalkozunk, hogy parlamenti képviselet nélkül nagyon nehéz eredményeket elérni. Azt is jól tudjuk, hogy a felvidéki magyarság érdekérvényesítése és a számunkra fontos programok megvalósítása akkor reális, hogy ha a Szövetségnek erős képviselete lesz Szlovákia nemzeti tanácsában – tette hozzá.

 

Kitért arra is, hogy előző nap szlovák kollégája sms-ben arra kérte, hogy viselkedjen rendesen, így ezt tiszteletben tartva felszólított minden felvidéki magyart, hogy szombaton vegyen részt a választáson, és éljen azzal a lehetőséggel, hogy egységes magyar pártra is lehet szavazni. 

Amennyiben ez az egységes magyar párt kellő támogatást kap a magyar emberektől, akkor a magyar képviselet vissza tud térni a szlovákiai nemzeti tanácsba

– emelte ki. Leszögezte, hogy Magyarországnak érdeke a jó kétoldalú együttműködés, amelyben a felvidéki magyarság fontos összekötő kapocs és erőforrás. – Minél erősebb ez az erőforrás, magyarul, ha van parlamenti képviselete, annál nagyobb hozzájárulást is tud adni a magyar–szlovák kapcsolatok fejlesztéséhez – vélekedett. – Hosszú évekig küzdöttünk a Felvidéken is a szétszabdaltsággal, amelynek politikai lenyomata is volt több párt képében. Mára azonban sikerült elérnünk azt, hogy a magyarok, a magyar erő, az egy pártban koncentrálódik – jelentette ki, köszönetét fejezve ki ezért a részt vevő politikusoknak. 

Szijjártó Péter megállapította, hogy az elmúlt években kiváló eredményeket sikerült elérni, és a szavai szerint ebben a felvidéki magyarság, s annak az anyaországgal fenntartott szoros kapcsolata főszerepet játszott. – Ezért arról szeretném önöket biztosítani, hogy az anyaország, mint eddig is, a jövőben is minden létező támogatást megad ahhoz, hogy a felvidéki magyar közösség sikeres közösség legyen, s így hozzá tudjon járulni a közösen íródó szlovák–magyar sikertörténethez – jelentette ki. Az eredményeket ismertetve emlékeztetett a kifejezetten a felvidéki magyarság kérésére néhány évvel ezelőtt megindított gazdaságfejlesztési programra, amelynek a fő célja az Észak-Magyarország és Dél-Szlovákia közötti gazdasági szövetek egyre sűrűbbre szövése volt. Ennek részeként csaknem négyezer vállalatot támogattak összesen 43 milliárd forint értékben, aminek nyomán 82 milliárd forintnyi beruházás jött létre a térségben – tájékoztatott. 

A miniszter közös sikernek nevezte azt is, hogy 2010 óta tizenhat új határátkelőhely nyílt a két ország között, és délután átadják immár a harmincnyolcadikat is, a munka azonban nem áll meg, még ebben az évben negyvenre fog nőni számuk. 

Aláhúzta, hogy a kormány támogatásával harminc új óvoda és bölcsőde épült a Felvidéken, 162-t pedig felújítottak, és 115 templom felújításához is hozzájárultak.

– Negyvenezer gyermeknek adtunk oktatási, nevelési támogatást, hiszen jól tudjuk, hogy anyanyelvünk és a közösség megmaradása elsősorban a gyermekeken múlik – mutatott rá. Végül közölte, hogy hazánknak Szlovákia a harmadik legfőbb kereskedelmi partnere, a két ország közös határa 654 kilométer hosszú, ráadásul van egy még fontosabb ok a minél jobb viszonyra törekvésnek, mégpedig a csaknem félmilliós magyar kisebbség. 

Mondhatnám azt is, hogy van kis híján félmillió okunk arra, hogy a magyar–szlovák kapcsolatok folyamatos fejlesztésén dolgozzunk

– összegzett.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (balra) a felvidéki magyar Szövetség párt vezetőjével, Forró Krisztiánnal (Forrás: Facebook/Szijjártó Péter)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.