A keresztény konzervativizmus nem a pesszimizmus bölcsője

Elstartolt Jordan B. Peterson kanadai pszichológus nemzetközi szervezete Londonban.

2023. 10. 31. 7:03
Jordan Peterson Budapesten (Fotó: MCC)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jordan B. Peterson kanadai pszichológus – aki hamarosan ismét Magyarországra látogat a Mathias Corvinus Collegium (MCC) meghívására a tavalyi telt házas rendezvénye után – még az év elején tűzte ki, hogy létrehoz egy olyan szervezetet, amelyben összegyűjti azokat a gondolkodókat, politikusokat és tudósokat, akik kiállnak a keresztény értékek mellett. Ennek a törekvésnek lett az eredménye a The Alliance for Responsible Citizenship (ARC, Szövetség a Felelős Állampolgárságért) egyesület, amely hétfőn kezdte meg nyitókonferenciáját Londonban. 

„Itt az ideje, hogy optimistább jövőképet alakítsunk ki, és higgyünk önmagunkban, a civilizációnkban és azokban a dolgokban, amelyek ezt a civilizációt ilyen rendkívüli civilizációvá tették” – áll a szervezet egyik alapítónyilatkozatában. A nyitókonferencián többek között a nyugati világ termékenységi rátájának lemaradását és az értékek megőrzésének elmaradását célozták. 

A nyugati civilizáció egy vágott virág, és a vágott virágok elpusztulnak…, de a nyugati örökség maradványai, szimbólumai és azok magjai megmaradtak. Nekünk, akik örököltük, csak annyit kell tennünk, hogy meglátogatjuk őket, neveljük, ápoljuk, öntözzük őket – és amikor megtámadják őket, harcoljunk értük.

– fogalmazott a rendezvény egyik panelistája, Ayaan Hirsi Ali Emberi jogi aktivista.

Az ARC elnöke, Philippa Stroud bizonyára arra az általános kritikára reagálva, hogy a keresztény konzervatív közösség hajlamos a pesszimizmusra elmondta, hogy „hiszünk abban, hogy van egy jobb történet, mégpedig az optimizmusé, amely a bőség és a lehetőségek jövőjét látja, nem pedig a hiányét és a hanyatlást”. A nyitókonferencián részt vett Varga Judit, a parlament európai ügyek bizottságának elnöke is, aki a közösségi médiában be is számolt a rendezvényről.

Borítókép: Jordan B. Peterson kanadai pszichológus Budapesten (Fotó: Mathias Corvinus Collegium)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.