időjárás 3°C Árpád 2023. december 11.
logo

„Az Abrams tankok mozgó acélkoporsók az ukránoknak”

Magyar Nemzet
2023.10.01. 06:15 2023.10.01. 07:54
„Az Abrams tankok mozgó acélkoporsók az ukránoknak”

Az amerikai Abrams harckocsi jól kiképzett, felkészült katonák kezében halálos fegyver. Azonban ha a legénységet olyan ukránok alkottják, akiknek csak alapfokú ismeretei vannak, akkor nem több, mint egy halálos csapda, egy mozgó acélkoporsó a benne lévő katonák számára

írta a Sputnik Globe hírportálon megjelent véleménycikkében Scott Ritter. A volt amerikai hírszerző írásában hosszasan taglalja az ukrán harckocsizók kiképzésének menetét: eleinte a karbantartási feladatokat sajátítják el, majd egy szimulátoron gyakorolják az Abrams irányítását, ezt követően pedig élesben. Azok, akik kiemelkedően teljesítenek, további képzésekben részesülnek, hogy tüzérként és parancsnokként tevékenykedhessenek. 

Ez azonban – véli Ritter – össze sem hasonlítható azzal, amilyen kiképzést normál esetben végig kell csinálnia azoknak a katonáknak, akik az Abrams legénységét alkotják.

Az amerikai hadsereg által kiképzett ukránok csak az Abramsekhez kapcsolódó legalapvetőbb képességekkel rendelkeznek, hiányzik minden taktikai vagy műveleti készségük, amikor a tank harci alkalmazásáról van szó – mutatott rá. A szakértő szerint az Abramseket használó ukrán harckocsizók tüzérségi képzettsége kezdetleges lesz, nem rendelkeznek a különböző, összetettebb meghibásodások elhárításához szükséges tapasztalattal és képességekkel. 

Ezt láthattunk a német Leopard 2 és a brit Challenger 2 esetében is. És ez lesz a helyzet az amerikai Abramsekkel is

− zárta szavait Ritter.

Az első amerikai Abrams tankok hét elején érkeztek meg Ukrajnába, erről Volodimir Zelenszkij számolt be Telegram-csatornáján. A Politico brüsszeli hírügynökség szerint a beígért 31 darab harckocsinak töredékét, első körben hat-nyolc rendszert adhattak át Kijevnek.

Borítókép: Amerikai M1A1 Abrams harckocsik az első szállítmány ünnepélyes átvételén az észak-lengyelországi Szczecin kikötõjében 2023. június 28-án. A Lengyelország által vásárolt 116 korszerűsített Abrams tankból most tizennégy érkezett meg (Fotó: MTI/EPA/PAP/Marcin Bielecki)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.