Elárverezték Zelenszkij krími lakását

Az államosított ingatlan több mint negyvenmillió rubelért talált új gazdára.

2023. 10. 30. 16:41
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Volodimir Zelenszkij családja által Livadia faluban birtokolt lakást több mint 44 millió rubelért (mintegy 170 millió forint) árverezték el a krími ingatlan és földügyi minisztérium sajtószolgálatának közlése szerint. 

A 119,5 négyzetméter alapterületű lakást a múlt héten bocsátották árverésre. Az eredeti ára 24,6 millió rubel volt. Az ingatlan Zelenszkij feleségének, Olena Zelenszkának a nevére volt bejegyezve. Az árverésre hétfőn került sor elektronikus formában a GIS Torgi portálon, amit az állami és önkormányzati tulajdon értékesítésére szolgáló árveréseknek tartanak fenn. Az árverést a Regionális Vagyonkezelési Igazgatóság szervezte.
 

A krími parlament elnöke, Vlagyimir Konsztantyinov a RIA Novosztyi orosz  hírügynökségnek elmondta, az ukrán oligarchák és politikusok államosított vagyonának eladásából származó pénzösszegeket az Ukrajna elleni háború résztvevői és családjaik támogatására, valamint a krími városok és járások fejlesztésére fordítják.

Az, hogy Zelenszkijnek lakása van a Krím déli partján fekvő Livadia faluban, 2019-ben, az ukrajnai választási kampány során vált ismertté. A leendő elnök székházának sajtószolgálata akkor arról számolt be, hogy felesége, Olena Zelenszka 2013 áprilisában vásárolt ingatlant a Krímben, még a félsziget annektálása előtt. Zelenszka minden kötelező adót és illetéket befizetett, és a lakást hivatalosan is bejelentették.

Májusban vált ismertté, hogy a krími parlament felvette Zelenszkij feleségének ingatlanát az Oroszországgal szemben barátságtalan cselekményeket elkövető külföldi állampolgárok államosított vagyonának listájára. A listára felkerültek továbbá az ukrán kormányhoz kötődő oligarchák, így Rinat Ahmetov, Ihor Kolomojszkij, Arszenyij Jacenyuk, Nesztor Sufrics, Szerhij Taruta ingatlanjai is.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.