Orosz–ukrán háború: újabb pofont kapott Volodimir Zelenszkij

A NATO-tagság továbbra is csak vágyálom marad az ukrán kormánynak.

2023. 10. 28. 18:54
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A NATO-országok elismerik, hogy Ukrajna még nem csatlakozhat a szövetséghez – mondta a NATO nukleáris politikai igazgatóságának vezetője, Jessica Cox a washingtoni Stratégiai és Nemzetközi Tanulmányok Központjában tartott beszédében, amelyet a Ria Novosztyi orosz hírügynökség szemlézett.

A szövetségesek támogatásukat fejezték ki Ukrajna NATO-hoz való közeledése iránt ebben az átmeneti időszakban, ám elismerték, hogy még nem tartanak azon a ponton, ahol Ukrajna csatlakozhatna a szövetséghez.

Cox megjegyezte, hogy Kijevnek és Brüsszelnek még sok a tennivalója, de a vilniusi csúcson már fontos lépések történtek ebbe az irányba. Elmondása szerint „megkettőződik az erőfeszítés”, hogy Ukrajna közelebb kerüljön a NATO-hoz.

Tavaly szeptemberben Volodimir Zelenszkij ukrán elnök gyorsított kérelmet jelentett be az észak-atlanti szövetséghez való csatlakozásra. Júliusban a vilniusi csúcstalálkozón a blokk országai többéves támogatási csomagot hagytak jóvá Ukrajnának, amely három pontból áll: segítségnyújtási terv az ukrán fegyveres erők NATO-szabványokkal való összeegyeztethetőségének eléréséhez, Ukrajna felvétele a NATO-tanácsba, és annak megerősítése, hogy a NATO-tagság eléréséhez szükséges cselekvési terv végrehajtása nélkül csatlakozhat.

Ugyanakkor nem vázoltak fel semmilyen időkeretet a csatlakozásra, annak ellenére hogy Kijev ezt erőltette, és nem vázolták azokat a feltételeket sem, amelyeknek teljesülniük kell a hivatalos meghíváshoz.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök  (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.