Külpolitikai szakértő: Már zajlik a harmadik világháború

Oroszország egyik vezető külpolitikai szakértője szerint a harmadik világháború már folyamatban van.

2023. 10. 31. 19:41
null
Beér-Seva, 2023. október 9. Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvõ táborukban 2023. október 9-én. Daniel Hagari katonai szóvivõ tájékoztatása szerint az elmúlt két napban háromszázezer tartalékost mozgósított az izraeli haderõ. A Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-én többfrontos támadást indított Izrael ellen, több mint 800 izraeli életét vesztette, a Hamász elleni izraeli válaszcsapások halálos áldozatainak száma a Gázai övezetben 500, a sebesülteké meghaladja a háromezret. Az izraeli hadsereg ellencsapásokat hajtott végre a libanoni határnál is. MTI/EPA/Abir Szultan Fotó: Abir Szultan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország egyik vezető külpolitikai szakértője szerint a harmadik világháború már folyamatban van. Fjodor Lukjanov a harmadik világháborúval kapcsolatban tett állítását arra alapozta, hogy a véleménye szerint az utóbbi években elkezdett felbomlani a korábban kialakult nemzetközi rend, ennek eredményeként pedig jelenleg nem áll rendelkezésre egy működő mechanizmus a kialakuló konfliktusok megoldására.  

Az utóbbi időben a világ azon kaphatja magát, hogy a régi, korábban befagyott konfliktusok újra fellángolnak. Ezen konfliktusok sorozata gyakorlatilag az új világháborút jelentik, amely úgy tűnik, nagyban különbözik a 20. század két globális konfliktusától 

 – mondta Lukjanov, erre pedig példaként megemlítette az orosz–ukrán háborút, és a közel-keleti eseményeket, amelyek folyamatosan eszkalálódnak. 

A szakértő szerint ezen erőszakos konfliktusok láncolata az egész világot érintik, ezért kijelenthető, hogy a harmadik világháború már folyamatban van. 

A legtöbbünk azt várja, hogy az újabb világháború ugyanúgy kezdődik majd, mint a második világháború. De ilyen háborúkra valószínűleg már nem kerül sor, hiszen ott vannak a nukleáris fegyverek, amelyek sokakat visszatartanak attól, hogy globális konfliktust kezdeményezzenek

 – mondta a szakértő, majd hozzátette, hogy a korábban kialakult nemzetközi rend összeomlóban van. 

 A Közel-Keleten már korábban is kitörtek háborúk, de a Szovjetunió és az USA beavatkozott, és lezárta őket a következő konfliktus kialakulásáig. Most pedig még egy ideiglenes rendezési mechanizmust sem látni

 – mondta Lukjanov, megjegyezve, hogy a Hamász palesztin militánscsoport a jelek szerint a megfelelő pillanatot választotta ki az Izrael elleni támadásra, mivel az országban már több mint egy éve állandó belső káosz uralkodik.

Borítókép: Izraeli tartalékos katonák a dél-izraeli Beér-Seva közelében fekvő táborukban (Fotó: MTI/EPA/Abir Szultan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.