Robert Fico pártját hamarosan kirúgja soraiból az Európai Szocialista Párt + videó

A Robert Fico vezette szlovák kormánykoalíció két pártjának tagságát felfüggesztette az Európai Szocialista Párt. A döntés az Irány – Szlovák Szociáldemokráciát (Smer) és a Hang – Szociáldemokráciát (Hlas) érinti. Ez utóbbi Peter Pellegrini volt szlovák kormányfő pártja. A múlt hét csütörtöki döntésre reagálva Fico kijelentette: nem hajlandó engedményekre, végrehajtja programját.

2023. 10. 17. 18:34
PELLEGRINI, Peter; FICO, Robert
Pozsony, 2023. október 1. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az elõrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. MTI/AP/Petr David Josek Fotó: Petr David Josek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Robert Fico szlovák miniszterelnök pártja, az Irány – Szlovák Szociáldemokrácia (Smer) párttagságát felfüggesztette az Európai Szocialista Párt (PES) múlt hét csütörtökön. A döntést Robert Fico a Facebook-oldalán kommentálta, kiemelve, hogy az Európai Parlamenti pártcsaládja még a választási győzelméhez sem gratulált.

A szlovák miniszterelnök ezek után elmondta, hogy szerinte miért függesztette fel pártja tagságát a PES. 

Első helyen az LMBTQ-lobbi elleni fellépését említi, mint amely nem fér össze az európai szocialisták által vallott eszmékkel. 

– Talán szivárványos zakóban kellene vonulnom, ahogyan azt egy holland kollégám javasolta? – tette fel a költői kérdést Fico.

A szlovák kormányfő szerint ennél sokkal égetőbb kérdéseket kell megoldania. Mint mondta, országa az EU második legszegényebb állama lett az elmúlt három és fél évben. – A jóléti állam visszaállítása, a szegénység elleni küzdelem, a jogállamiság helyreállítása, ezek az elsődlegesek számunkra – szögezte le.

A miniszterelnök elmondta, semmi problémája nincs a homoszexuális emberekkel, ám az LMBTQ-propaganda nem az iskolába való.

 – Ha azért függesztettétek fel a tagságunkat, mert visszautasítjuk a genderideológiát, akkor bátran mondhatom, hogy büszke vagyok a Smerre – üzente európai kollégáinak Ficó.

További súrlódási pontként említette orosz–ukrán háború kérdését, a pártja ugyanis nem támogatja, hogy az EU vagy Szlovákia fegyvereket küldjön Ukrajnába. A kérdés kapcsán leszögezte: a konfliktusnak nincs fegyveres megoldása, az EU-nak pedig elő kellene állnia egy béketervvel.

– Jól össze lehetnek zavarodva Brüsszelben, ha azt gondolják, hogy veszélyes, ha valaki a békéről beszél, és békepárti, aki a háborút támogatja

 – üzente a PES-nek a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico szerint az is közrejátszhatott a párttagságuk felfüggesztésében, hogy a „szélsőjobboldalinak mondott” SNS támogatja a Smertt. Ezzel kapcsolatban a szlovák kormányfő arra emlékeztetett, hogy a Smer és az SNS 2016 és 2020 között is kormányozta már az országot, a partnerük ebben pedig a Most – Híd, egy szlovákiai magyar párt volt.

A felfüggesztés érinti a Peter Pellegrini Hang – Szociáldemokráciát (Hlas) nevű pártját is. A döntés nem érhette meglepetésként a szlovák szociáldemokratákat, hiszen Stefan Löfven, a PES elnöke – korábbi svéd miniszterelnök – már a szlovákiai parlamenti választások előtt kijelentette, hogy Ficónak távoznia kell a pártcsaládból „populista” politikája miatt.

Jelenleg nagyon úgy tűnik, hogy Ficónak és Pellegrininek távoznia kell a PES-ből. A Smer esetében nem ez az első eset, hogy felfüggesztik párttagságukat: először 2006-ban történt hasonló a párttal, mivel akkor a szélsőjobboldallal koalícióra lépve kormányozták Szlovákiát. 

A felfüggesztésnek akkor az vetett véget, hogy az Európai Parlamentben a PES-nek szüksége volt a szlovákok szavazataira is.

 A mostani esetben immár több olyan szakítóok is van, amely alapján úgy tűnik, a felek végleg búcsút mondhatnak egymásnak.

A felfüggesztés és a közelgő kirúgás okai között a PES részéről az LMBTQ-ellenes retorikát, az orosz–ukrán háborúban képviselt álláspontot és a jogállamisággal kapcsolatos problémákat, valamint a migráció kérdését vetették a szlovák felek szemére.

Borítókép: Robert Fico leendő szlovák miniszterelnök (Fotó: Petr David Josek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.