Eldőlt a szlovák kormánykoalíció sorsa, Robert Ficóék célegyenesbe értek

Peter Pellegrini eldöntötte, csak a Robert Fico vezette Iránnyal hajlandó szövetségre lépni.

Forrás: MTI2023. 10. 10. 19:27
PELLEGRINI, Peter; FICO, Robert
Pozsony, 2023. október 1. Robert Fico, az Irány - Szociáldemokrácia (Smer-SD) párt vezetõje érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején, a szlovák parlamenti választás másnapján. Fico pártja a megszerzett voksok 23,6 százalékával nyerte az elõrehozott szlovák parlamenti választást a leadott szavazatok 94,6 százalékos feldolgozottságánál. A második legtöbb eddig összeszámolt voksot, a szavazatok 16,2 százalékát a liberális Progresszív Szlovákia szerezte meg, a harmadik helyet pedig az Irányból kilépett Peter Pellegrini volt miniszterelnök vezette Hang (Hlas-SD) szerezte meg 15,3 százalékos eredményt produkálva. A Szövetség eredménye 4,4 százalék, vagyis a felvidéki magyar párt nem jut be a pozsonyi törvényhozásba. MTI/AP/Darko Bandic Fotó: Darko Bandic
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Peter Pellegrini, az előre hozott szlovák parlamenti választáson harmadik helyet szerzett párt, a Hang (Hlas–SD) elnöke kedden bejelentette: 

a továbbiakban már csak a választásokon győzelmet szerzett, Robert Fico vezette Iránnyal (Smer–SSD) és a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) folytatja a leendő kormány létrehozását célzó egyeztetéseket.

Robert Ficót múlt hét hétfőn bízta meg a kormányalakítási tárgyalások megkezdésével Zuzana Caputová államfő. A választásokon második helyre befutott Progresszív Szlovákia (PS) több ajánlatot is tett – még a miniszterelnöki posztot is felkínálta – Peter Pellegrini pártjának, hogy átcsábítsa egy általuk felállítani kívánt liberális nagykoalícióba, de Pellegrini most már csak az Iránnyal és az SNS-szel tárgyal.

PELLEGRINI, Peter
Peter Pellegrini korábbi kormányfő, a Hang Szociáldemokrácia párt vezetője voksol egy pozsonyi szavazóhelyiségben 2023. szeptember 30-án, a szlovák parlamenti választások napján. Fotó: Jakub Gavlak

Peter Pellegrini korábbi miniszterelnök, akinek pártja, a Hang, az Irányból történt kiválással jött létre, mostani bejelentését a párt elnökségének kedden hozott egyöntetű döntésével, választási prioritásaik megvalósításának szükségességével, valamint egy stabil kormányzat létrehozásának fontosságával indokolta. A TASR szlovák közszolgálati hírügynökség jelentése szerint ugyanakkor Pellegrini a döntés bejelentését követően megerősítette azon korábbi kijelentését, hogy az új kormányban „nem kellene, hogy együtt üljön két korábbi miniszterelnök.” 

Amennyiben ez a célkitűzés megvalósul, az azt jelentené, hogy vagy Peter Pellegrini, vagy Robert Fico nem lenne része a kabinetnek.

A múlt héten tartott előrehozott parlamenti választásokat Robert Fico pártja, az Irány nyerte, a leadott szavazatok 22,9 százalékát megszerezve, ami 42 parlamenti mandátumot jelent nekik. Peter Pellegrini pártjának 27 mandátumot sikerült szerezni, a Szlovák Nemzeti Pártnak pedig tíz képviselői helyet, ami azt jelenti, hogy a Smer–Hlas–SNS hármaskoalíciónak, ha létrejön, 79 képviselője lesz a 150 fős pozsonyi törvényhozásban.

A pozsonyi törvényhozásba 68,5 százalékos választási részvétel mellett összesen hét párt, mozgalom és koalíció jutott be, az Irány, az SNS és a Hang mellett a PS, az Igor Matovic volt miniszterelnök vezette Egyszerű Emberek és Független Személyiségek (OLaNO) mozgalom és társai által alkotott koalíció, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS). Az új összetételű parlamentnek harminc napon belül kell összeülnie.

Borítókép: Robert Fico, az Irány – Szociáldemokrácia (Smer–SD) párt vezetője érkezik a párt pozsonyi székházába 2023. október elsején (Fotó: MTI/AP/Darko Bandic)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.