Vlagyimir Putyin: Teljes körű fegyvernyugvásra van szükség

Humanitárius tűzszünetre szólítottak fel a BRICS-csoport vezetői is.

2023. 11. 21. 21:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Teljes körű fegyvernyugvásra van szükség a gázai izraeli–palesztin konfliktusban, Moszkva ugyanakkor támogatja az ENSZ-nek a humanitárius tűzszünetekre vonatkozó határozatát – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök a BRICS-országoknak a közel-keleti válsággal kapcsolatban kedden megtartott rendkívüli online csúcstalálkozóján.

És bár ez a határozat csak a humanitárius szünetek létrehozására, és nem egy teljes körű tűzszünetre való felhívást tartalmaz, már önmagában a (világszervezet általi) jóváhagyásának tényét is a helyes irányba tett lépésnek tekintjük

– mondta Putyin, aki aggályának adott hangot a Gázai övezetben kibontakozott humanitárius katasztrófa miatt.

Az orosz államfő szerint humanitárius szünetek szükségesek a túszok kiszabadítására, valamint a civileknek és külföldi állampolgároknak a Gázai övezetből való evakuálására irányuló erőfeszítésekhez. Ugyanakkor egy teljes körű tűzszünet mellett érvelt, és az izraeli–palesztin konfliktus rendezése érdekében nemzetközi összefogást sürgetett, kijelentve, hogy ebben a Brazíliát, Oroszországot, Indiát, Kínát és a Dél-afrikai Köztársaságot magában foglaló BRICS-csoport kulcsszerepet tudna játszani. 

Putyin ugyanakkor életképtelennek nevezte az erre irányuló egyoldalú amerikai kísérleteket.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter azt hangsúlyozta, hogy az izraeli–palesztin konfliktus hosszú távú megoldását célzó külső támogatási mechanizmus létrehozásakor teljes mértékben figyelembe kell venni a régió országainak álláspontját. Az orosz diplomácia vezetője a sürgős feladatok között prioritásként nevezte meg a harci cselekmények beszüntetését, továbbá a humanitárius kérdések megoldását és a túszok szabadon bocsátását. Mint mondta, ezek megoldásával párhuzamosan el kell kezdeni a stratégiai jellegű kérdések rendezését, mindenekelőtt a békefolyamat újraindításának előkészítését, „az ENSZ keretében elfogadott, nemzetközileg elismert alapon, a 2002-es arab békekezdeményezés keretében […] amely egy független, egységes, szuverén palesztin állam létrehozását irányozza elő az 1967-es határokon belül”.

Hangsúlyozta, hogy 

az Oroszország, az Egyesült Államok, az ENSZ és az EU alkotta közel-keleti kvartett nem képes megbirkózni feladatával az arab országok bevonása nélkül. Lavrov Washingtont vádolta meg a csoport szétzilálásával.

Humanitárius tűzszünetre szólították fel a gázai konfliktusban érintett feleket a legnagyobb feltörekvő országokat tömörítő BRICS-csoport vezetői is keddi virtuális csúcstalálkozójukon.

Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-afrikai Köztársaság vezetői azonnali és tartós humanitárius tűzszünetre szólítottak fel a Gázai övezetben.

A csoport a kétállami megoldás szükségességét hangsúlyozta a konfliktus megoldása érdekében. Elítélik az izraeli és a palesztin civilek ellen elkövetett erőszakcselekményeket és a polgári infrastruktúra elleni támadásokat.

Ezenkívül a szervezet soros elnökségét betöltő Dél-Afrika elnöke népirtással és háborús bűncselekmények elkövetésével vádolta meg Izraelt. Cyril Ramaphosa elítélte a Hamász palesztin iszlamista szervezet október 7-i támadását Izrael ellen.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Forrás: Telegram/Kreml)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.