A magyar–orosz kapcsolatokról faggatták Szijjártó Pétert Párizsban + videó

„Az energia, az energiaellátás biztonsága nemzeti érdek” – hangsúlyozta a külgazdasági és külügyminiszter.

2023. 12. 16. 12:01
SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2023. december 11. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az EU-tagállamok külügyminisztereinek találkozóján Brüsszelben 2023. december 11-én. MTI/AP/Virginia Mayo Fotó: Virginia Mayo
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az LCI francia hírcsatorna vendége volt nemrégiben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, akit a riporter többek között a magyar–orosz kapcsolatokról faggatott. – Van más is az Oroszországgal való kapcsolatukban, mint a gázellátás, amiről teljesen egyértelműen kommunikálnak? Létezik valamiféle eszmei kapocs is? Oroszország nagyon konzervatív irányt vett, és ez az önök rendszerére is igaz. Ez közelebb hozza önöket egymáshoz? – tette fel a kérdést Darius Rochebin.

– Tudja, nem kedveljük azt a módszert, hogy más szemszögéből, szemével vagy szemüvegén keresztül nézzük magunkat, ez minket nem érdekel. Minket nem érdekel, mások hogyan látnak bennünket. Nem azért politizálunk úgy, ahogy, mert valakinek másnak is hasonló a nézőpontja. Ezekkel mi nem foglalkozunk – magyarázta Szijjártó Péter. A tárcavezető leszögezte:

Mi saját magunkkal törődünk, Magyarország az első! Ez a mi politikánk, és nem foglalkozunk túlságosan azzal, vajon mások mit gondolnak rólunk vagy egyéb kérdésekről.

A magyar–orosz kapcsolatok kapcsán közölte, „igen, van egy nagyon racionális energetikai együttműködésünk Oroszországgal”.

Hogy miért? Mert az energia, az energiaellátás biztonsága nemzeti érdek. Az energiaellátás biztonságát pedig az infrastruktúra határozza meg. Márpedig, ha megszakítjuk a gázellátás útvonalát Oroszországból Magyarország felé, akkor fizikailag nem tudjuk energiával ellátni az országot. Azt pedig senki nem várhatja el tőlünk, hogy ellehetetlenítsük, hogy megöljük Magyarország ellátásbiztonságát

– tette hozzá.

Borítókép: Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Virginia Mayo)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.