Európai zsidó létesítmények ellen tervezett merényleteket a Hamász

A német, holland és dán hatóságok két külön nyomozás eredményeképp összesen hét embert tartóztattak le, akik Európa-szerte zsidó létesítmények ellen terveztek támadásokat. A gyanúsítottak közül négyen a Hamász palesztin terrorszervezet tagjai voltak.

2023. 12. 15. 8:03
Róma, 2023. december 5. A római zsidó közösség által szervezett antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevõje transzparenssel a kezében az olasz fõvárosban 2023. december 5-én. MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani Fotó: Riccardo Antimiani
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön Berlinben öt lakást és egy éttermet kutattak át a hatóságok. Az akció során három férfit tartóztattak le, egy negyediket pedig a német nyomozók információi alapján a holland rendőrök fogtak el Rotterdamban.

A gyanúsítottak a hatóságok szerint a Hamász régi tagjai voltak, akik szorosan kötődtek a palesztin terrorszervezet katonai szárnyához. A feladatuk az lehetett, hogy korábban német helyszíneken elrejtett fegyvereket hozzanak Berlinbe, hogy azokkal zsidó létesítményeket támadhassanak meg.

A három Berlinben letartóztatott férfi libanoni, illetve egyiptomi állampolgárságú, a Rotterdamban elfogott gyanúsított Hollandia polgára.

Köszönetemet fejezem ki minden érintettnek, aki ezzel a sikeres nyomozással hozzájárult ahhoz, hogy az európai zsidók továbbra is biztonságban és békében élhessenek

− mondta Marco Buschmann, Németország szövetségi igazságügyi minisztere csütörtök este.

A zsidók védelme elsődleges számunkra

− szögezte le Nancy Faeser német belügyminiszter.

Egy különálló nyomozásban a dán hatóságok is egy zsidó létesítmények elleni támadást tervező nemzetközi hálózatra derítettek fényt, amely bűnszervezetekhez is kötődött. Arról nem adtak információt, hogy az általuk letartóztatott három gyanúsított is a Hamász tagja-e, azt viszont elárulták, hogy a vád ellenük terrorizmus lesz.

Metter Frederiksen dán miniszterelnök súlyosnak nevezte a fenyegetést, igazságügy-minisztere, Peter Hummelgaard szerint pedig az állítólagos terv „tragikusan bizonyítja, hogy a dán zsidók veszélyben vannak”.

A dániai zsidó létesítményeknél megerősítették a biztonsági intézkedéseket, és Koppenhága utcáin is több járőrrel lehet majd találkozni.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök hivatala szerint az izraeli titkosszolgálatok információi is segíthettek az európai hatóságoknak, erről azonban nem árultak el részleteket.

Az Európai Bizottság már a hónap elején felhívta a figyelmet, hogy a gázai háború árnyékában 

Európában is megnőtt a terrorfenyegetettség mértéke, különösen az ünnepi időszakban.

Borítókép: A római zsidó közösség által szervezett antiszemitizmus elleni tüntetés egyik résztvevője transzparenssel a kezében az olasz fővárosban 2023. december 5-én (Fotó: MTI/EPA-ANSA/Riccardo Antimiani)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.