Évtizedek óta nem látott havazás a Távol-Keleten, melegrekordok Európában + képgaléria

Világszerte tombol a szélsőséges időjárás: míg a távol-keleti országokból rendkívüli hidegről és évtizedek óta nem látott havazásról érkeznek a hírek, Európában sorra dőltek meg a melegrekordok az elmúlt napokban. Karácsony első napján még Budapesten is 6,6 fokot mértek.

2023. 12. 26. 17:14
The Seashore Waves Froze into Ice
Sea waves are condensing into ice to cover a guardrail along the beach in Yantai, China, on December 23, 2023. (Photo by Costfoto/NurPhoto) (Photo by CFOTO / NurPhoto / NurPhoto via AFP) Fotó: Europress/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

1951 óta nem volt olyan hosszú ideig tartó hideg Kínában, mint idén decemberben. A fővárosban, Pekingben többször –10 Celsius-fok alá süllyedt a hőmérséklet, és bár szinte csak most kezdődött a tél, a távol-keleti országot már több hideghullám is érte. A BBC brit közszolgálati média kínai meteorológiai adatokra hivatkozva azt írta, körülbelül két hét alatt több mint háromszáz órán keresztül fagypont alatt volt a hőmérséklet.

Több településen bezártak az iskolák és jelentős fennakadásokat okozott a közlekedésben a szélsőséges időjárás, mely előrejelzések szerint januárig tartani fog.

A rendkívüli hideg azonban nemcsak Kínát sújtotta, a térség más országait is elérte. Japánban jóval nagyobb mennyiségű hó esett, mint a korábbi években. Noha az ország nagy részében már fagypont fölötti lesz a nappali hőmérséklet a héten, az elmúlt napokban több prefektúrára adtak ki riasztást a nagy havazás miatt. A Gifu prefektúrában található Sirakava faluban 62 centiméternyi hó esett a karácsony előtti napokban, az ország északi részében fekvő Hokkaido prefektúra néhány településén az egy métert is elérte a hó. Dél-Koreában is hasonló hírekről számoltak be, volt, ahol –16 Celsius-fokot is mértek.

A rendkívüli időjárás Ausztráliát sem kímélte: a szigetországban gyakran ünneplik a karácsonyt a tengerpartokon napsütéses időben, ám 2006 óta az idei volt a leghidegebb ünnepi időszak. Több városban 5–10 Celsius-fokkal volt hidegebb az átlaghőmérséklettől, volt, ahol csak 17,9 fokot mértek. A napsütés helyett pedig nagy esőzésekkel érkezett a karácsony, szenteste a dél-ausztráliai Murray Mallee területén még jégesőről is beszámoltak. A legnagyobb esőzésről az Adelaide városához közeli Macclesfieldből adtak hírt, ahol 24 óra alatt 24 milliméternyi eső esett.

Noha a világ keleti területein rendkívüli hideg uralkodik, Európában egyre kevesebb helyen hozott fehér karácsonyt a december.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden közölte honlapján, megdőlt a hajnali és a napi melegrekord is hétfőn, karácsony első napján a fővárosban. Újpesten ugyanis 6,6 fokot rögzítettek, legutóbb 1950-ben mértek hasonló hőmérsékletet a Budapest Országút állomáson 6,5 fokot. A kontinens más területein is szokatlan meleget tapasztaltak: a The Guardian brit napilap beszámolója szerint míg Skócia egyes részein hó hullott, máshol a 13 fokot is meghaladta a hőmérséklet – ezzel az Egyesült Királyság tagországában is megdőlt a napi melegrekord.

Szenteste az Egyesült Királyságban a London-Heathrow repülőtér környékén mérték a legmagasabb hőmérsékletet, 15,3 fokot. A brit lap kiemelte, 1997 óta nem volt ilyen meleg december 24-én az országban.

Borítókép: Jéggé fagyott hullámok a kínai Jentaj városában (Fotó: AFP/NurPhoto/CFOTO) 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.