Börtönben tervezte a terrortámadást egy migráns

Az új évben újabb terrorgyanús személyeket toloncoltak ki Olaszországból.

2024. 01. 04. 14:58
HZ1_3823
20230714 Olaszország, Lampedusa, Észak-Afrikából érkező bevándorlók Fotó: Havran Zoltán Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A radikalizálódás veszélye miatt az olasz börtönöket is átfogóan ellenőrzik a következő hetekben. Fokozott készültség van érvényben az olasz nagyvárosokban egy esetleges terrortámadás kiszűrésére. 

 

Az olasz belügyminisztérium közlése szerint most újabb bevándorlót, egy marokkói származású férfit utasított ki az országból, aki terrorcselekmény elkövetését tervezte a börtönben. 

A 40 éves afrikai bevándorló a fogdában eltöltött évek alatt radikalizálódott, és arra készült, hogy szabadlábra helyezése után öngyilkos merényletet kövessen el. Az orvietói börtönben tartották fogva, majd a Róma melletti fiumicinói zárt táborba helyezték át, a napokban pedig kitoloncolták, mivel komoly kockázati tényezőt jelentett a közbiztonságra.

Nem a marokkói migráns volt az egyedüli, akit idén már kitoloncoltak Olaszországból terrortámadás tervezéséért. Az új év első napjaiban egy 38 éves brazíliai és egy 42 éves macedón származású fogva tartott férfit is kiutasítottak, mert gyanú állt fenn arra vonatkozóan, hogy merényletre készülnek.

A hatóságok szerint a börtönben lévő migránsok könnyen radikalizálhatók, elsősorban az Iszlám Állam terrorszervezet képes elérni őket a propagandáival. Emlékezetes, december végén pakisztáni származású személyeket tartóztatott le a rendőrség, akik a dzsihádot éltető videókat terjesztettek a világhálón és a mártírhalálra biztattak.

Borítókép: Észak-Afrikából érkező bevándorlók az olaszországi Lampedusa szigetén (Fotó: Havran Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.