Németországi gazdatüntetések: Visszavonják-e a megtakarítási terveket?

A német gazdák az Olaf Scholz kancellár vezette kormánynak a mezőgazdasági támogatások felfüggesztésére irányuló tervei ellen tüntetnek. A német belügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy államellenes és szélsőjobboldali elemek megpróbálhatják saját érdekeik érvényesítésére felhasználni a demonstrációkat.

2024. 01. 11. 16:05
null
Berlin, 2024. január 9. A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A német kormány már január 4-én bejelentette, hogy visszavon néhány tervezett támogatáscsökkentést, amit a Német Gazdák Szövetsége (DBV) elégtelen intézkedésnek tartott. Január 5-én a német belügyminisztérium szóvivője arra figyelmeztetett, hogy államellenes és szélsőjobboldali elemek megpróbálhatják saját érdekeik érvényesítésére felhasználni a tüntetéseket. Az Alternatíva Németországért (AfD) is támogatását fejezte ki a gazdák tiltakozása mellett – írta a Deutsche Welle. 

Egyes kutatók is jobboldali szélsőségesek tüntetésekre való beszivárgásától tartanak. Matthias Quent „extrémizmuskutató” arra figyelmeztet, hogy a jobboldali szélsőséges spektrum csoportjai saját céljaikra használják fel a gazdálkodók jelenlegi tiltakozását. Egy széles szövetség igyekszik rányomni a bélyegét a tüntetésekre és radikalizálni azokat – mondta Quent a Deutschlandfunkban. Ilyen szerinte például az AfD is. „Ezek a tiltakozások az AfD malmára hajtják vizet” – mondta Clemens Risse, a kisgazdálkodók szövetségének főtitkára Szászországban. Az elmúlt tíz évben növekvő bürokratikus terhek és növekvő költségek hatalmas frusztrációt váltottak ki szerinte. Az AfD az Ukrajnából származó vámmentes gabonaimportra mutat, és azt mondja a gazdáknak, hogy a kormány a világot próbálja megmenteni, de nem törődik a sajátjával – olvashattuk a The Guardian oldalán. 

A gazdálkodók végső célja a megtakarítási tervek teljes visszavonása. A gazdálkodók tiltakozása a szövetségi kormány megszorítási terveire nyúlik vissza, amelyek egy részét mára visszavonták. A mezőgazdasági ágazat gépjárműadó-mentességét továbbra is fenn kell tartani. Ez azonban nem elég a gazdálkodóknak. A mezőgazdasági dízel esetében a tehermentesség elvesztése nagymértékben változik a vállalkozás méretétől és az üzemanyag-fogyasztástól függően – olvashattuk az MDR-en. 

A szövetségi mezőgazdasági minisztérium szerint egy átlagos vállalat bő 1000 euró állami gázolaj-támogatást veszít el 2024-ben. Az adókedvezmény csökkentésének 2024 márciusától kellene hatályba lépnie. Ez azonban többnyire csak 2025-ben lesz észrevehető a gazdálkodók számára, mert kezdetben a teljes adókulcsot fizetik, és a visszatérítést csak jövőre fizetik ki. 

Hasonló tiltakozás volt decemberben is, amikor Olaf Scholz német kancellár népszerűtlen hárompárti koalíciója felbőszítette a gazdálkodókat azzal, hogy terveket dolgozott ki a mezőgazdasági járművekre kivetett gépjárműadó-mentesség és a gázolajadó-kedvezmények eltörlésére – olvashattuk az Euronews oldalán. A javaslatok a 2024-es költségvetésben 17 milliárd eurós lyukat pótló csomag részét képezték. Az Euronews arról is beszámolt, hogy „a vitatott megszorításokat is magában foglaló költségvetési átalakításra azután volt szükség, hogy Németország legfelsőbb bírósága megsemmisítette azt a korábbi határozatot, amely szerint 60 milliárd eurót eredetileg a Covid–19 világjárvány következményeinek enyhítésére szánták az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és az ország modernizálását célzó intézkedéseket. Ez megsértette a Németország által az adósság felhalmozására vonatkozó szigorú önkorlátozásokat”. 

A Deutsche Welle cikke szerint a német kormány nem fontolgat további változtatásokat a mezőgazdasági támogatások fokozatos megszüntetésére vonatkozó terveken. A bejelentés vélhetőleg a gazdálkodók egy hete tartó országos tiltakozása miatt történhetett. Javában zajlanak a tüntetések Németország-szerte, a mezőgazdasági termelők járművei akadályozzák az autópályák és a városközpontok megközelítését. A kormány szóvivője egy berlini sajtótájékoztatón elmondta, hogy „a végén a kormánynak kell döntenie, és utat kell mutatnia, és ez nem lehet mindig mindenki megelégedésére”.

Borítókép: A 2024-es támogatáscsökkentések miatt tiltakozó német gazdák akadályozzák a forgalmat traktorjaikkal a Brandenburgi kapunál 2024. január 9-én. (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.