Iszlamisták veszik át a hatalmat a volt belügyminiszter szerint

Az Egyesült Királyság elveszíti identitását, mint nagyszerű nemzet – jelentette ki Suella Braverman.

2024. 02. 25. 21:07
CLEVERLY, James; SUNAK, Rishi; BRAVERMAN, Suella
London, 2023. november 13. 2023. március 18-án készült kép Suella Braverman brit belügyminiszterrõl a ruandai fõvárosban, Kigaliban. Rishi Sunak brit miniszterelnök 2023. november 13-án menesztette Suella Bravermant a belügyminiszteri tisztségbõl, és utódjaként James Cleverly eddigi külügyminisztert nevezte ki. MTI/AP Fotó: -
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Suella Braverman volt brit belügyminiszter szerint az Egyesült Királyság elveszíti identitását, mert az iszlamisták és a szélsőségesek minden területen átveszik a hatalmat.

Az indiai származású Braverman, aki az Egyesült Királyságban született, a The Daily Telegraph című lapban az izraeli háborúról szóló szavazást követő alsóházi káoszra reagálva arról írt, hogy Rishi Sunak brit miniszterelnök őt azért „rúgta ki”, mert felszólalt az iszlamisták ellen, de újra megtenné, mert attól tart, hogy az ország „gettósodásba” süllyed.

Az igazság az, hogy most iszlamisták, szélsőségesek és antiszemiták vannak hatalmon

– írta Braverman. Mint fogalmazott, „látjuk a befolyásukat az igazságszolgáltatásban, a jogi területen és az egyetemeken. És aztán eljöttek a parlamentbe is” – közölte, utalva a parlamentben történt eseményekre.

De nem csak a parlamenti kollégáimról van szó. Értékeinket és szabadságjogainkat mindenütt támadás éri... Nem iszlamofóbia szembeszállni az iszlamista fanatikusokkal; ez állampolgári kötelesség

– fogalmazott Braverman.

„Lehet, hogy kirúgtak, mert felszólaltam az iszlamisták ellen, de újra megtenném, mert fel kell ismernünk, hogy alvajáróként haladunk egy gettósodott társadalom felé, ahol a szólásszabadság és a brit értékek felhígulnak. Le kell győznünk az iszlamofóbnak való bélyegzéstől való félelmet, és fel kell szólalnunk ez ellen” – fogalmazott. 

Káosz a parlamentben

A brit parlament alsóházában a minap fulladt káoszba az ülés.

A Munkáspárt és a Skót Nemzeti Párt (SNP) alternatív indítványokat nyújtott be ugyanabban a témában, a gázai tűzszünet kérdésében Lindsay Hoyle, az alsóház elnöke pedig úgy döntött, hogy minden indítványt szavazásra kell bocsátani – megszegve a parlamenti szokásokat, amelyek szerint egy ellenzéki párt nem javasolhat módosításokat egy másik ellenzéki párt indítványához. A kormány képviselője, Penny Mordaunt élesen bírálta Hoyle-t a döntés miatt, és több tucat SNP-s és konzervatív képviselő hagyta el tiltakozásul az üléstermet. A káosz azzal ért véget, hogy a Munkáspárt indítványát szavazás nélkül elfogadták.

Az SNP tűzszüneti határozatra irányuló indítványa nem említette az izraeli túszokat, és mivel a Munkáspárt hivatalos álláspontja valamivel kevésbé palesztinbarát, mint az SNP-é, a Munkáspárt frakcióvezetője normális esetben arra utasította volna a párt képviselőit az alsóházban, hogy szavazzanak az SNP indítványa ellen. Több munkáspárti képviselő azonban jelezte, hogy nem hajlik erre, arra hivatkozva, hogy a gázai háború politikai kezelése miatt féltik a saját biztonságukat.

Ez volt az előzménye annak, hogy Lindsay Hoyle házelnök engedélyezte a Munkáspárt alternatív állásfoglalását, amely szintén az izraeli túszok szabadon bocsátását követelte.

A házelnök, Lindsay Hoyle végül bocsánatot kért, és azt mondta, azért döntött úgy, hogy a törvényhozók többféle nézetről szavazhassanak, mert aggódott a biztonságukért, miután egyeseket erőszakkal fenyegettek meg a háborúval kapcsolatos álláspontjuk miatt. De Hoyle-t végül azért is bírálták, amiért hagyta, hogy a fenyegetések befolyásolják a döntéseit.

A londoni parlament előtt szerdán több száz palesztinbarát tüntető illusztrálta, hogy a politikusok kitől félnek, írja a Document norvég hírportál.

Egy munkáspárti politikus, aki az SNP indítványa mellett akart szavazni, az Inews hírportálnak arról beszélt, hogy célpontnak érezte magát a szerdai szavazás előtt. Mint mondta, az elmúlt napok szörnyűek voltak, és úgy érezte, hogy „céltábla van a hátamon, annak ellenére, hogy egy egyszerű hátvéd vagyok”.

„A kollégák összehangolt zaklatását látva nagyon aggódom amiatt, hogy a dolgok innen hova eszkalálódnak, különösen, ha a módosító indítványunkat nem hívják be, és azt várják tőlünk, hogy tartózkodjunk az SNP indítványánál. Nem fogom ezt megtenni, ha erre kerül a sor” – közölte. 

Damien Egan munkáspárti képviselőnek extra biztonságot ajánlottak fel, mert palesztinbarát aktivisták szidalmazták őt azért, mert felesége izraeli.

Nick Cohen író és újságíró, a The Spectator rovatvezetője szerint a parlamenti képviselők félnek az iszlamista terrortól és a tömegektől saját otthonuk és irodájuk előtt. 

Ez már valós probléma. Ez megrontja a demokráciánkat

– fogalmazott Cohen.

Borítókép: Suella Braverman volt brit belügyminiszter (Fotó: MTI/AP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.