Így nyeltek el a lángok egy tizennégy szintes lakóházat Spanyolországban + videók

A tűz az ötödik emeleten alakult ki, majd negyedóra alatt a homlokzaton végighaladva beterítette a teljes épületet. Egy, a közelben élő magyar állampolgár a lapunknak azt mondta, a lángok két perc alatt végigkúsztak az épület oldalán, és gyorsan terjedtek.

2024. 02. 23. 6:12
null
Valencia, 2024. február 22. Erkélyen rekedt lakosokat mentenek tûzoltók, miután kigyulladt egy társasház Valenciában 2024. február 22-én. A tûz következtében heten megsebesültek. MTI/AP/Alberto Saiz Fotó: Alberto Saiz
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pokoli és egyben történelmi lakástűz pusztított csütörtökön a spanyolországi Valenciában. A Campanar negyedben csaptak fel a lángok egy 14 szintes épület ötödik emeletének egyik lakásában, egyelőre ismeretlen okból. 

Lángoló társasház Valenciában 2024. február 22-én. Fotó: MTI/AP/Alberto Saiz

Egy közelben élő magyar állampolgár a saját otthonából nézte végig az eseményeket, és arról számolt be a Magyar Nemzetnek, hogy a 17.30-kor keletkezett tűz két perc alatt  az épület oldalán szétterjedt, majd a lángok a homlokzaton végighaladva negyedóra alatt a tetejéig elharapóztak.

A kiérkező tűzoltók az erős szél, az óriási füst és a lakásokban bekövetkezett robbanások miatt képtelenek voltak megfékezni a tüzet. Végül evakuálták az összes környékbeli lakóházat, mert attól tartottak, hogy a lángok tovább fognak terjedni. Késő este még Madridból is elindult egy tűzoltócsapat Valenciába, hogy segítsen az oltásban.

A bent rekedt lakók eközben az erkélyeken keresztül próbáltak kiszabadulni a tűzből. Az alsóbb emeletekről többen ki tudtak ugrani a tűzoltók által kihelyezett ugrópárnára. Egy édesapát és lányát csak majdnem két órával a tűz kialakulása után sikerült kimenteni, de egy fiatal pár is hosszú időre csapdába esett az egyik emeleti lakás balkonján.

A hetedik szint egyik lakója az Antena3 televíziónak azt nyilatkozta, hogy az épületben nem szólalt meg a tűzriasztó, ő is csak az egyik szomszéd kiabálására figyelt fel, ezután rohant ki az épületből. Szakértők szerint a lángok extrém sebességgel terjedtek szét az ingatlanon, aminek a szigeteléshez használt, gyúlékony poliuretán nevű anyag lehetett az oka, de ennek megerősítéséhez le kell folytatni a megfelelő vizsgálatokat.

A hatalmas tűzvészben a BBC brit hírügynökség szerint legalább négy ember meghalt, tizennégy ember, köztük hat tűzoltó és egy kisgyermek pedig megsérült. 

Tudósítónk jelentése szerint tizenkilenc személyt eltűntként kezelnek a hatóságok. A tűzoltók még péntek reggel sem tudtak bemenni az épület középső részébe.

Pedro Sánchez miniszterelnök az X-en azt írta, hogy elborzadt a szörnyű tűz miatt, majd felvette a kapcsolatot Carlos Mazón regionális elnökkel és Valencia polgármesterével is, hogy első kézből értesüljön az eseményekről, valamint szolidaritását fejezze ki az érintettekkel és a lángokkal küzdő tűzoltókkal.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.