Kommunisták vezetnek Brüsszelben a muszlim szavazóknak köszönhetően

A pártot régóta vádolják antiszemitizmussal, az izraeli háború kitörése óta pedig még több szavazót gyűjtött maga köré.

2024. 02. 24. 22:11
illusztráció, választás, szavazás, election (Forrás: Pexels)
illusztráció, választás, szavazás, election (Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy erős muszlim szavazóbázissal rendelkező marxista-leninista párt az első helyen áll a brüsszeli választások előtt, megelőzve a korábbi vallon liberálisokat és a zöldeket, miután a párt sikeresen szólította meg a Hamász elleni izraeli háború miatt elégedetlen muszlim szavazókat.

A Belga Munkáspárt (PTB) az elmúlt évtizedben a török és arab szavazókat megszólító „cionizmus-ellenességével” népszerűvé vált, és most úgy tűnik, hogy 21 százalékos támogatottságával Brüsszel legnépszerűbb politikai pártja, amely korábban más szocialista pártok szavazatait is felemésztette, írja a The European Conservative hírportál. 

A pártot régóta vádolják antiszemitizmussal; egy alkalommal egy tüntetésen elégettek egy ortodox zsidót ábrázoló alakot. A PTB-t legutóbb azért bírálták, mert hallgatólagosan támogatta a Hamász terrorcsoport október 7-i izraeli mészárlásait. A PTB vezetője, Raoul Hedebouw egyébként támogatja az iszlám fátyol viselését is már a nyolcéves lányok esetében is.

A párt jelenleg a vallon parlament 75 képviselői helyéből 10-et birtokol, támogatja az Izrael elleni palesztinok vezette BDS-bojkottkampányt és a NATO katonai szövetség felbontását.

Nassreddin Taibi közvélemény-kutató azt állítja, hogy a PTB egykori szélsőséges maoistái profitáltak „a határozottan palesztinbarát retorikából, amely jól rezonál a nagyszámú brüsszeli muszlim választóval”. A népszámlálási adatok szerint a város lakosságának mintegy negyede ugyanis muszlim vallású.

Annak ellenére, hogy Brüsszel az EU fővárosának presztízsével rendelkező, nyugodt európai város látszatát kelti, az elmúlt évtizedben az iszlamizmus alulról jövő térnyerésével küzdött, ami egybeesett a kábítószer-bűnözés növekedésével. Csak ebben a hónapban véres területháború tört ki a rivális marokkói és algériai gengszterek között – emlékeztet a The European Conservative. 

A PTB mellett a többi belga szocialista pártot is átalakítja a nagyszámú muszlim szavazó, és az egyre több muszlim politikus. 

Az egyik török származású, az északi gettókban népszerű szocialista képviselő például nemrég azzal okozott botrányt, hogy nem volt hajlandó lemondani, miután meghívott egy imámot, hogy olvasson fel antiszemita Korán-töredékeket a Brüsszeli régió parlamentjében. 

Belgiumban június 9-én tartanak szövetségi választásokat, a mainstream média azonban felületesen csak a „szélsőjobboldal” felemelkedésére figyelmeztet – a Vlaams Belang flamand szeparatista pártra hivatkozva –, amely várhatóan az eddigi legjobb eredményét fogja elérni. 

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.