Nógrádi György: A harmadik világháborút nem lehet túlélni, mindenáron el kell kerülni

Az ukrán külügyminiszter szerint Oroszország meg fogja támadni a NATO-t, aki pedig nem így gondolja, az bolond.

2024. 02. 05. 13:52
null
Zaporizzsja régió, 2024. január 15. Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én. MTI/EPA/Katerina Klocsko Fotó: Katerina Klocsko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ukrajna nem érte el azokat a katonai, politikai, gazdasági sikereket, amiket meghirdetett az elmúlt két évben, amióta tart a háború. Hiába ígért Ukrajna katonai áttörést főleg azok után, hogy horribilis pénzt kapott elsősorban az Egyesült Államoktól, Európától és több országtól. Ehhez képest Valerij Zaluzsnij vezérkari főnök bejelentette, hogy Ukrajna állóháborút folytat, nincs abban a helyzetben, hogy stratégiai győzelmet érjen el, és közölte azt is, hogy Ukrajna igényt tart a legmodernebb nyugati technológiára.

Volodimir Zelenszkij elképzelése az volt, hogy bármi áron támadni kell, bármi áron katonai sikereket kell elérni. Az előző NATO-csúcs előtt is sikert akart elérni, nem sikerült neki − mondta el lapunknak Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. – Kimondottan irritálja, hogy Zaluzsnij népszerűsége nagyobb, mint az övé, és ezért elhatározta, hogy leváltja őt a pozíciójából − folytatta a szakértő. 

Ma jött az információ az Egyesült Államokból, hogy az USA jóváhagyja a lépését, leválthatja a vezérkar főnökét. Ne menjünk bele, hogy jogilag létezik-e ilyen, de a gyakorlat azt mutatja, hogy igen

− magyarázta Nógrádi. Hozzátette, az alapvető cél az, hogy megszabaduljon a vezérkar főnökétől és azoktól a katonai vezetőktől, akiknek más a nézetrendszere, mint az övé. – A fő probléma, hogy olyat találjanak Zaluzsnij helyett, aki alkalmas erre, amiből meglátásom szerint nem állnak túl jól az ukránok – jegyezte meg a szakértő. 

A feszültség folyamatosan nő, pár napja Zelenszkij felajánlotta Zaluzsnijnak, hogy legyen nagykövet vagy egy biztonsági tanácsadó testület főnöke − ez a megszokott és a minimum egy ilyen lemondatáskor. Ám, ezt ő visszautasította, és a törés látványossá vált kettejük között. Nógrádi György hozzátette, az államfő nem politikai vagy katonai szakértő, hanem színész volt korábban, nehezen kezd a helyzettel bármit. 

Tovább borzolja a kedélyeket az is, hogy az ukrán külügyminiszter tegnap arról nyilatkozott: aki nem látja, hogy Oroszország meg fogja támadni a NATO-t, az bolond. Ugyancsak tegnap este adott interjút a német közszolgálati televíziónak a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki azt mondta, hogy nem vár orosz támadást

 − emelte ki Nógrádi György.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke nemrég nonszensznek nevezte Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnökének azon kijelentését, hogy Oroszország a jövőben megtámadhat egy NATO-tagországot. Tette mindezt azután, hogy Joe Biden amerikai elnök figyelmeztetett, hogy ha Putyin győzelmet arat Ukrajnában, akkor felbátorodhat, hogy megtámadjon egy NATO-szövetségest, ami egy harmadik világháborút robbant ki.

A harmadik világháborút nem lehet túlélni

 − húzta alá Nógrádi György. – Az ukrán vezetés arra próbálja rávenni a világot, hogy bármi áron támogassuk Ukrajnát, semmi nem számít, csak az ukrán vélt vagy valós célok.

A világháborút minden normális politikus el akarja kerülni. Bármi áron, mert az az emberiség kipusztulásával járna. Ezzel a világ vezetői is tisztában vannak, többek között a NATO főtitkára is, a NATO legfontosabb parancsnokai is

 − emelte ki a szakértő.

– Az elmúlt napokban a német vezetők közül senki nem beszélt egy esetleges támadásról, a német védelmi miniszter, Pistorius egy hosszú interjúban fejtette ki, hogy nem vár orosz támadást, Olaf Scholz sem vár ilyen támadást. Senki nem akar a vezető politikusok közül háborút − magyarázta.

Fontos körülmény az is Ukrajna kapcsán, hogy hamarosan választás lesz az USA-ban, és jelenleg úgy tűnik, hogy Trump a nagy esélyese a választásoknak. Eközben Zelenszkij népszerűsége folyamatosan zuhan. 

Trump azt nyilatkozta, hogy megválasztása esetén 24 órán belül fegyverszünetet ér el. Erre Zelenszkij azt mondta, hogy ő Kijevben van, az édesapja pedig mindig azt mondta, hogy ha valaki nem tud valamit, ne beszéljen róla. Ilyet üzenni nem célszerű Donald Trumpnak. Nyilvánvalóan nem fog elmenni Kijevbe, hiszen nem elnök még, megválasztása esetén viszont soha nem fogja elfelejteni neki, hogy kioktatta őt

− mondta el a szakértő.

Sorsdöntő amerikai választásokra kerül tehát sor, és nyilvánvaló, hogy egy republikánus győzelem esetén fordulat állna be az amerikai politikában az orosz–ukrán háború kérdésében – jegyezte meg a szakértő. 

 

Borítókép: Ukrán tüzérek amerikai gyártmányú, 155 mm-es M777-es ágyút készítenek fel tüzelésre a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja régióban 2024. január 14-én (Fotó: MTI/EPA/Katerina Klocsko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.