Sajtószabadság? – európai politikusok kitiltanák az EU-ból Tucker Carlsont

A sajtószabadságért oly gyakran aggódó liberális politikusok most kitiltanák Tucker Carlson amerikai újságírót Európából, mert olyannal készített interjút, akivel szerintük nem kellett volna: Vlagyimir Putyinnal.

2024. 02. 07. 20:21
Carlson, Tucker
Tucker Carlson, a Fox News amerikai konzervatív véleményvezér (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt) Fotó: Szigetváry Zsolt
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, sokak körében kiverte a biztosítékot, hogy Tucker Carlson amerikai sztárriporter Moszkvába utazott, hogy – egyebek mellett – interjút készítsen Vlagyimir Putyin orosz elnökkel. 

Guy Verhofstadt magából kikelve tajtékzott közösségi oldalán, és azt írta:

Tucker Carlson minden bizonnyal azon az úton halad, hogy az orosz rezsim propagandistájának bélyegezzék. Ha dezinformációt tesz lehetővé Putyin számára, az EU-nak meg kellene vizsgálnia az utazási tilalmat!

Egy neve elhallgatását kérő európai diplomáciai tisztviselő ezzel kapcsolatban arról beszélt a Newsweek amerikai lapnak, hogy ahhoz, hogy korlátozzák Carslon beutazását az EU-ba, előbb bizonyítani kell, hogy kapcsolatban áll Moszkva agressziójával, amit azonban nehéz bizonyítani.

Ennek ellenére Luis Garicano volt európai parlamenti képviselő a Newsweeknek azt mondta, egyetért Verhofstadt álláspontjával. „Már nem híradós, hanem propagandistája az európai föld legszörnyűbb rezsimjének, amely a legveszélyesebb a békénkre és biztonságunkra” – fogalmazott Garicano Carlsonról.

Hasonlóan negatív véleménnyel volt Carlsonról Urmas Paet liberális észt európai parlamenti képviselő. 

„Először is ne felejtsük el, hogy Putyin nemcsak egy agresszor ország elnöke, hanem a Nemzetközi Büntetőbíróság is körözi, népirtással és háborús bűnökkel vádolják” – mondta Paet, és hozzátette: 

Carlson platformot akar adni valakinek, akit népirtással vádolnak – ez helytelen. Ha Putyinnak van mondanivalója, azt a Nemzetközi Büntetőbíróság előtt kell elmondania. Ugyanakkor Carlson nem igazi újságíró, mivel egyértelműen kifejezte szimpátiáját az orosz rezsim és Putyin iránt, és folyamatosan becsmérelte Ukrajnát, az orosz agresszió áldozatát. Tehát, aki ilyen propagandát terjeszt egy bűnöző rezsim számára, az a szankciók listájára kerülhet. Ez elsősorban az uniós országokba irányuló utazási tilalmat jelentheti.

Érdekes egybeesés, hogy éppen annak a Renew Europe frakciónak a tagjai akarnak szankcionálni egy újságírót Verhofstadt és Paet személyében, akik a leghangosabban szoktak aggódni a sajtószabadságért. 

Carlson egyébként maga mondta el, hogy a mi a célja az interjúval: a tájékoztatás. 

Mint mondta, az motiválta, hogy leüljön Putyinnal, mert „az angol nyelvű országok lakossága” rosszul informált az ukrajnai háborúról, „mert senki sem mondta el nekik az igazságot”.

Az amerikai sztárújságíró szerint a nyugati média félrevezeti olvasóit.

„A médiumaik korruptak. Hazudnak az olvasóiknak és nézőiknek, és ezt többnyire mulasztással teszik” – tette hozzá Carlson. Kiemelte:

Nem azért vagyunk itt, mert szeretjük Vlagyimir Putyint. Azért vagyunk itt, mert szeretjük az Egyesült Államokat, és azt akarjuk, hogy virágzó és szabad maradjon.

Carlson azt is megjegyezte, Volodimir Zelenszkij ukrán elnöktől is kértek interjút. Vlagyimir Putyin orosz elnök egyébként utoljára közel három éve adott interjút az amerikai médiának.

A sztárriporter azonnal fel is került a Mirotvorec nevű médiaoldalra, amely lényegében az ukrán halállista. Az ukránok szerint Carlson részt vesz az Ukrajna elleni humanitárius agresszióban és társadalmilag jelentős információkat manipulál. Ezen az oldalon szerepel többek között Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Orbán Viktor miniszterelnök is.

 

 

Tucker Carlson videóját egyébként, amelyben bejelentette, hogy interjút készít Putyinnal – e cikk írásának pillanatában – már több mint 85 millióan látták. Az amerikai véleményvezér videóira pedig még annál is többen kíváncsiak, mint amikor a Fox News hírhálózatnál dolgozott. 

Borítókép: Tucker Carlson (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.