Vidám reklámfilmekkel népszerűsítik a tengeri átkelést az emberkereskedők

Migránsok mosolyogva éltetik az embercsempészeket, akik segítségével feljutnak a civil szervezetek hajóira.

2024. 02. 08. 16:41
null
Lampedusa-sziget, 2023. szeptember 18. Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötõjébe 2023. szeptember 18-án. Az elõzõ napon Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Giorgia Meloni olasz miniszterelnök megtekintette a túlzsúfolt lampedusai migránsközpontot, és meghallgatta a helyi lakosság panaszait. Von der Leyent Meloni hívta meg a helyzet súlyosságának felmérésére, ugyanis a napokban összesen több mint 10 ezer migráns érkezett a 6300 lakosú dél-olaszországi szigetre. MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco Fotó: Ciro Fusco
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Promóciós videókkal reklámozzák a Földközi-tengeren való átkelést a líbiai embercsempészek – hiába próbálja felvenni a küzdelmet az Európai Unió és Itália az illegális bevándorlókat utaztató bűnbandákkal. Az olasz lapok beszámolói szerint a tengeri átkeléseket szervező emberkereskedők vidám videókban számolnak be az utazásról, hogy bátorítsák az észak-afrikai partoknál indulásra készülő illegális bevándorlókat.

A közösségi médiában közzétett felvételen az látható, hogy a gumicsónakban útra kelt afrikai férfiak hogyan ünnepelnek és köszönik meg a líbiai emberkereskedők szolgáltatását.

Az utazás szervezőjét Mazen al-Zuvari néven szólítják, és tevékenységét éltetik. A videó bemutatja, hogy a migránsokkal teli csónak az indulást követően egyenesen a líbiai partoknál várakozó civil hajó felé vette az irányt. Azt a benyomást keltik, hogy a tengeri átkelés biztonságos és kiszámítható. A felvételen az látható, hogy az afrikai bevándorlók felszabadultan ünnepelnek és táncolnak a Humanity 1 német civil hajó fedélzetén a legénységgel együtt, miközben a jármű Marina di Carrara kikötője felé tart.

Az arab zenei kíséret is az embercsempész sikerét ünnepli. A videó végén egy afrikai férfi röviden összegzi az eseményeket: nyolcórás utazás vár rájuk Itáliáig a civil hajó fedélzetén. Az is elhangzik, hogy az indulásra készülődők milyen weboldalon keresztül léphetnek kapcsolatba az emberkereskedőkkel és hogyan foglalhatnak helyet a következő hajóra.

Pontosan úgy, mintha utazási irodák által reklámozott menetrend szerinti járatok lennének.

Az olasz lapok úgy kommentálják, hogy egy utazási iroda reklámfilmjének is beillene. A Humanity 1 német felségjelzésű civil hajó február 4-én kötött ki az észak-olaszországi Marina di Carrara kikötőben, és 64 illegális bevándorlót szállított Itáliába.

Borítókép: Afrikai illegális bevándorlók érkeznek Lampedusa olasz sziget Molo Favaloro kikötőjébe 2023. szeptember 18-án (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Ciro Fusco)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.