Az Európai Unió legnagyobb korrupciós ügyében még mindig nem ismerjük az igazságot

EUvízió – Úton a változás felé: az Alapjogokért Központ új rendezvénysorozatának nyitó előadásának témája az Európai Unió legnagyobb korrupciós botránya volt. A pódiumbeszélgetésen szóba került, hogy nem rendelkezünk sok információval az ügyről, miért fontos, hogy a júniusi európai parlamenti választások után új folyamatok induljanak meg, továbbá, milyen korábbi korrupciós ügy volt az Európai Unióban.

2024. 03. 05. 21:35
Az Európai Parlament épülete (Fotó: Pexels) Fotó: PEXELS
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az idei év kiemelt jelentőségű, és ezért van szükség erre a rendezvénysorozatra – jelentette ki Kovács István, az Alapjogokért Központ stratégiai igazgatója az EUvízió – Úton a változás felé című programsorozat nyitó előadásán.

Nemcsak az európai parlamenti választásokat tartják meg majd júniusban, és azokra kerül sor, hanem utána megújul az Európai Uniónak a bizottsága is, és egy valódi lehetőség mutatkozik arra, hogy a jelenlegi irány megváltozzon Európában, és az Alapjogokért Központ ehhez szeretne hozzájárulni ezzel a rendezvénysorozattal

– hangsúlyozta Kovács István.

– A célunk az, hogy hozzájárulhassunk ahhoz a folyamathoz, amelynek a végén új irányt kaphat az Európai Unió jelenlegi vezetése. Az új irányra már csak azért is szükség van, mert ha szétnézünk a jelenlegi sakktáblán, akkor azt láthatjuk, hogy a tisztek az Európai Unión belül, legyen szó akár az Európai Parlamentről, akár a tanácsról, akár a bizottságról, azok mind-mind ugyanaz a politikai logika szerint játszanak: háborúpártiak, támogatják az illegális migrációt, és természetesen rákényszerítenék a tagállamokra a genderideológiát is. 

Magyarországon gyakran halljuk azt különböző európai politikusok és európai intézmények szájából, hogy Magyarország korrupt ország, és Magyarországon folyamatosan sérül a jogállamiság. Mindezt úgy, hogy egyébként erre kézzelfogható bizonyítékot soha senki nem tudott szolgáltatni – emelte ki a stratégiai igazgató.

Az ezt követő pódiumbeszélgetés témája az Európai Parlamentben tapasztalható korrupció volt. Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt európai parlamenti képviselője kiemelte, hogy Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnök kulcsfontosságú szerepet játszik Európában:

van egy miniszterelnökük, aki nagyon-nagyon népszerű, és ő Ausztria támogatását élvezi

–  jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy fel kell tárni a korrupciós folyamatot, meg kell ismerni az ügy részleteit. Véleménye szerint a lobbistákat ki kell tiltani Brüsszelből, ahhoz hogy elinduljanak a változások. A nemzetállamoknak pedig vissza kell adni hatalmat az Európai Unión belül a föderalista törekvésekkel szemben.

Schaller-Baross Ernő, a Fidesz európai parlamenti képviselője a befolyásszerzési ügyről elmondta, hogy az érintett képviselőkkel kapcsolatban

teljesen egyértelmű, hogy a politikai karrierjüknek vége. De a brüsszeli szocialista párt túl fogja élni, és nem tudom, hány sebből vérzik. De a lényeg az, hogy itt az a probléma, hogy az egész intézmény, maga a parlament, és különösen sajnos az Európai Néppárt és az Európai Parlament nagyobb pártjai mind bűnrészesek, mert senki sem akar újra és újra beszélni ezekről az ügyekről.

Kovács Attila, az Alapjogokért Központ európai uniós kutatási igazgatója elmondta, hogy másfél évvel az Európai Unió legnagyobb korrupciós botrányának kirobbanása után még mindig nem ismerjük az igazságot az üggyel kapcsolatban.

Európai Parlament baloldali frakcióira gyakorolt valódi következményei ma még mindig túlélni látszanak a botrányt

– jelentette ki a kutatási igazgató, majd hozzátette, hogy azt hitte, hogy az esemény felrázza az embereket, mélyrehatóbb változások következnek be, de nem így történt. 

Lapunk kérdésére Schaller-Baross Ernő egy korább korrupciós ügy kapcsán, amiben Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is érintett, elmondta, hogy nem lepődne meg, ha csak az európai parlamenti választások után, decemberben születne ítélet.

Borítókép: Az Európai Parlament épülete (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.