Letartóztattak egy dzsihadistát Barcelonában + videó

A 18 éves fiatal az Iszlám Állam tagja volt, az interneten radikalizálódott.

2024. 03. 28. 13:02
Islamic State/Iraq/Syria: A masked Islamic State soldier poses holding the ISIL banner somewhere in the deserts of Iraq or Syria. ISIL publicity image, 2015
Az Iszlám Állam zászlaját tartja egy férfi a terrorszervezet által uralt területeken 2015-ben. Fotó: Getty Images
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Letartóztatták az Iszlám Állam egyik emberét Barcelonában. A spanyol csendőrség tájékoztatása szerint a férfit, aki az interneten keresztül radikalizálódott, tavaly óta figyelték. Az egyik közösségi oldaltól kaptak róla figyelmeztetést, mivel azon keresztül küldött támogató üzeneteket az ISIS-nak.

A testület hozzátette, hogy ebben a hadműveletben elengedhetetlen volt a nemzeti és nemzetközi együttműködés, mivel a letartóztatott személy fontos kapcsolatokat ápolt más ázsiai, európai és észak-amerikai terroristákkal is. Az üzenetküldések mellett a közösségi platformokat temérdek mennyiségű dzsihadista tartalom terjesztésére is használta, például részletes fordításokat készített már korábban végrehajtott terrorcselekményekről és robbanószerkezet-gyártásról is.

A fogvatartott tisztában volt azzal, hogy bárki megfigyelheti, így különösen odafigyelt a kommunikációjára, amellyel kapcsolatban szigorú biztonsági intézkedéseket alkalmazott, köszönhetően azoknak az eszközöknek, amelyek ma már lehetővé tették számára, hogy névtelen maradjon a közösségi oldalakon és titokban működjön. Az általa elkövetett bűncselekményekhez hozzáadódik a terrorizmus finanszírozása is, mivel kiderült az is, hogy kriptovalutával segítette az Iszlám Államot.

Az El País információi szerint a 18 éves spanyol állampolgár gépészmérnök-hallgató volt, és egy olyan svédországi terrorista sejtnek is utasításokat küldött, amely már egy konkrét merénylet végrehajtására készült.

Ezen kívül kapcsolatba hozták őt egy másik fiatal dzsihadistával is, akit még december közepén vettek őrizetbe a kanadai Ottawában. Ő az ott élő zsidó közösség ellen tervezett terrortámadásokat végrehajtani. Az Országos Bíróság bírája elrendelte a barcelonai férfi előzetes letartóztatásba helyezését.

A spanyol hatóságok 2005 óta nem tartóztattak le annyi dzsihadistát, mint 2023-ban, amikor 78 személyt kaptak el a terrorizmus elleni akciók keretében. A belügyminisztérium közben húsvét miatt növelte a terrorkészültséget Spanyolország teljes területén. Április 2-ig fokozottan figyelik fogják az istentiszteleti helyeket, tereket, sétányokat és a nagyobb vásárlóutcákat is, különösen az ünnepi körmenetek idején.

Borítókép: Az Iszlám Állam zászlaját tartja egy férfi a terrorszervezet által uralt területeken 2015-ben (Fotó: Getty Images)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.