Németország megtelt, lehetetlen küldetés ennyi migránst integrálni

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) körzeti politikai vezetője az állami televízióban felső határt sürgetett a menekültek befogadása terén, és aggódva mondta el, hogy miért kell véget vetni a bevándorlási hullámnak.

Forrás: Focus2024. 03. 28. 8:49
AFD Protest Against Housing For Migrants In Duesseldorf And Counter Protest
Az AfD tagjai „Remigráció most” feliratú transzparenst tartanak a németországi Düsseldorfban, az Állatkert téren 2024. március 16-án, mivel a düsseldorfi kormány további menekültszállások bővítését tervezi. Fotó: Ying Tang Forrás: NurPhoto via AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A németországi menekülthelyzet több éve nyugtalanítja a szakértőket és a politikusokat egyaránt. Csak 2023-ban a Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal körülbelül 350 ezer menedékkérelmet rögzített, írta a Focus. Az ezzel járó bürokratikus adminisztrációt pedig már alig győzik az ezzel foglalkozó tisztviselők. Szerda este a ZDF e témával foglalkozó háttárbeszélgetésében az állampolgárok hangulatáról szólva Erfurt szociáldemokrata polgármestere, Andreas Bausewein nyíltan bevallotta:

Évente többször is kapunk ezért halálos fenyegetést.

Kick-off for Deutsche Bahn campus
Andreas Bausewein (SPD), Erfurt főpolgármestere (Fotó: AFP/DPA /Martin Schutt)

Bausewein szerint az elmúlt négy-öt évben „jelentősen megnőtt” a bevándorlók miatt frusztrált állampolgárok agressziója. Erről számolt be az észak-rajna–vesztfáliai Kaarst város polgármestere is. A helyi politikusok szerint a frusztráció fő oka az egyre növekvő lakáshiány.

„Az a probléma, hogy már nincs életterünk” – mondta Baum nyíltan.

Erfurti szociáldemokrata társa hozzátette:

Elértünk egy olyan pontot, ahol már nem működik.

A szakértők egyetértettek abban, hogy az átmeneti menekültszállás megvalósítható, de semmiképpen sem lehet végleges megoldás. Christian Engelhardt arra figyelmeztetett, hogy az integráció nem lehetséges lakhatás nélkül: „Nagyon feszültek vagyunk. És túlterheltek. Három nappal ezelőtt a bevándorlási hivatal alkalmazottai jöttek hozzám, és sírtak. Azt mondják, nem tudnak megbirkózni ezzel az állandó terheléssel. Több emberre lenne szükségünk, de nincs” – fogalmazott.

 

Lehetetlen küldetés ennyi migránst integrálni

Németországban a legtöbb illegális migráns helyzete évek óta bizonytalan, és lakhatásukat is csak nagy nehézségek árán lehet megoldani. Számos iskolában és óvodában feszült integrációs helyzet alakult ki; az ellenzék elégedetlen a szövetségi kormány migrációs politikájával, és 21 pontos követeléslistát fogalmazott meg, melyet a szövetségi parlament március 15-én vitatott meg, írja a Migrációkutató Intézet elemzése.

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) szerint ahol tíz óvodáskorú gyereknek már csak alig a fele beszél németül, ott nem működhet jól az integráció. Az ország nem tud megbirkózni az iskolák migránsokkal való túlterheltségével sem, mutatott rá az elemzés.

Central initial reception center for asylum seekers
Migránsok sétálnak át Brandenburg állam menedékkérők központi befogadó központjának (ZABH) területén Eisenhüttenstadtban (Fotó: AFP/DPA/Patrick)

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (BAMF) adatai szerint tavaly mintegy 350 ezren nyújtottak be először menedékkérelmet Németországban – többségük Szíriából, Törökországból és Afganisztánból érkezett. Ez 2022-höz képest ötvenszázalékos emelkedés. Ezenkívül az orosz–ukrán háború kitörése óta több mint egymillió ukrajnai menekült érkezett Németországba.

A CDU elnöke, Friedrich Merz szerint az évi több mint háromszázezer menekült helyett Németország legfeljebb százezer embert tud évente integrálni. Merz mellett a szászországi CDU-s miniszterelnök, Michael Kretschmer is évi legfeljebb hatvan-százezer menekült befogadása mellett szólalt fel.

Bár rengeteg bírálat éri a szövetségi kormányt migrációs politikája miatt, a szövetségi rendőrségnek bővült a hatásköre: tíz nap helyett 28 napig tarthatja fogva a kitoloncolás előtt álló embereket, otthonaikat átkutathatja, ha felmerül a gyanú, hogy a menedékkérők rejtekhelyeken húzzák meg magukat. Mindemellett a távozásra kötelezett személyek egy része úgynevezett tolerált státussal rendelkezik, ami elméletben megakadályozza kitoloncolásukat. Az AfD választási sikerei kapcsán Erfurt szociáldemokrata polgármestere figyelmeztetett:

Nincs 32 százalékos radikális jobboldal, csak húszezer mélyen frusztrált ember van más pártoktól, és hogy mitől frusztráltak? Mert bizonyos kérdésekre nem adunk választ

– vallotta be a Szociáldemokrata Párt politikusa.

Borítókép: Az AfD tagjai „Remigráció most” feliratú transzparenst tartanak a németországi Düsseldorfban, az Állatkert téren 2024. március 16-án, mivel a düsseldorfi kormány további menekültszállások bővítését tervezi (Fotó: AFP/NurPhoto/Ying Tang)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.