Parlamenti létéért küzd a Német Szabaddemokrata Párt

A liberálisok zuhanórepülésben vannak, az Alternatíva Németországért (AfD) viszont erősödik az Insa felmérése szerint, ahogy a nemrégiben alakult baloldali radikális BSW is.

Forrás: Bild2024. 02. 13. 7:47
Germany: AfD in Berlin Advocates for Strict Immigration Policies
51147121 Fotó: PRESSCOV
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Insa közvélemény-kutató intézet a Német Szabaddemokrata Pártot (FDP) az elmúlt nyolc év legalacsonyabb szintjén mérte, írta meg a Bild.

A héten a közvélemény-kutatók mindössze 3,5 százalékot mértek a liberálisoknak. A kormánypárt visszatérése a Bundestagba így egyre valószínűtlenebbnek tűnik.

Január végén ugyanezen közvélemény-kutató intézet szerint a liberálisok még öt százalékon álltak. Azóta a helyzet folyamatosan romlott. 

„Az FDP a parlamenti létéért küzd. Ha ki is tudná használni további potenciálját, az valószínűleg elsősorban a CDU/CSU rovására történne” – mondta Hermann Binkert, az Insa vezetője a felmérést megrendelő Bildnek.

Az AfD és a Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) fél-fél százalékpontot erősödött. Az AfD 20,5 százalékra, a BSW pedig 7,5 százalékra javított. A Szociáldemokrata Párt (SPD) 15 százalékon stagnált a felmérésben, a Zöldek pedig fél százalékkal 12,5 százalékra csökkentek.

Ez azt jelenti, hogy a három koalíciós kormánypárt együtt már csak 31 százalékon áll. 

A Kereszténydemokrata Unió (CDU/CSU) továbbra is harminc százalékkal vezet. A baloldali Die Linke 3,5 százalékot, a Szabad Választók (FW) pedig három százalékot kapott.

Borítókép: Az Alternatíva Németországért (AfD) tagjai és politikusai Berlinben 2024. február 10-én (Fotó: Michael Kuenne/PRESSCOV/Sipa USA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.