Orosz–ukrán háború: elárulták, hogy mi az oroszok célja

Egyre több nyugati politikus beszél egy Oroszország és a NATO közötti fegyveres konfliktus lehetőségéről. Egy ilyen háború lehetséges áldozatainak számát megbecsülni is nehéz.

2024. 03. 27. 11:50
null
Ukrajna, 2024. március 27. Az orosz védelmi minisztérium 2024. március 26-án közreadott felvételén orosz katona egy Fagot páncéltörõ tankelhárító rakétát lõ ki ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen. MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium Fotó: Orosz védelmi minisztérium
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Vlagyimir Putyin abban bízik, hogy ha megtámadja a NATO-t, a katonai szövetség nem fog válaszolni. Ezt mondta Észtország védelmi minisztere. Hanno Pevkur szerint Oroszország vezetőjének célja nemcsak Ukrajna megszállása, hanem a Nyugat lejáratása is.

Hanno Pevkur észt védelmi miniszter felszólal a GLOBSEC 2023-as fórumon Pozsonyban 2023. május 29-én. (Fotó: Michal Cizek/AFP)
Hanno Pevkur észt védelmi miniszter felszólal a GLOBSEC 2023-as fórumon Pozsonyban 2023. május 29-én. Fotó: AFP/Michal Cizek

Pevkur egy interjúban leszögezte azt is, hogy ha Putyin megtámad egy NATO-tagállamot, akár Észtországot, Lettországot, Romániát, Bulgáriát vagy akármelyik másikat, az egyet jelentene a NATO-val való szembefordulással. Ez egyenesen háborút jelentene Oroszország és a NATO között – tette hozzá.

Az ukrán konfliktusban megfogalmazott céljai túlmutatnak a területek bekebelezésén vagy az ország elfoglalásán. Célja a Nyugat megalázása és annak bebizonyítása, hogy az kudarcot vallott. Ugyanez motiválja, amikor a NATO elleni támadásról gondolkodik. Természetesen reméli, hogy a szövetség nem fog reagálni

– mondta Pevkur.

A miniszter viszont biztos abban, hogy a szövetség reagálni fog, és megvédi területét. 

Ahogy mondani szokták: ha békét akarsz, készülj a háborúra

– húzta alá a politikus.

De nem csak az észt tárcavezető vetíti előre a NATO és az oroszok közötti közvetlen konfliktus lehetőségét. Mint azt a Magyar Nemzet megírta, az Egyesült Államok kész teljesíteni a NATO-kötelezettségeket, és megvédeni szövetségeseit támadás esetén. Ezt mondta Sabrina Singh, a Pentagon szóvivője a sajtótájékoztatóján. 

Kijelentései azután hangzottak el, hogy Andrzej Szejna, Lengyelország külügyminiszter-helyettese azt mondta, hogy a NATO állítólag fontolgatja az orosz rakéták lelövését, ha azok túl közel tévednek a határaihoz. Egy ilyen javaslatot az ukrán félnek is jóvá kell hagynia – mondta. Ezeket megelőzően pedig Emmanuel Macron francia elnök többször is hangoztatta, hogy nem zárja ki a nyugati csapatok Ukrajnába küldését.

 

Borítókép: Egy orosz katona egy Fagot páncéltörő tankelhárító rakétát lő ki ukrán állásokra egy meg nem nevezett ukrajnai helyszínen (Fotó: MTI/AP/Orosz védelmi minisztérium)
 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.