„Az izraeli fegyverek játékok, amelyekkel a gyermekeink játszanak”

Az iráni külügyminiszter gúnyolódott az izraeli válaszcsapáson.

2024. 04. 20. 11:56
Izraeli F-35-ös. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az izraeli fegyverek játékok, melyekkel a gyermekeink játszanak, nem drónok – gúnyolódott Hosszein Amir Abdollahian iráni külügyminiszter a pénteki izraeli csapások után. 

Elárulta azt is, nem terveznek újabb megtorlást Izrael ellen. 

Ugyanakkor figyelmeztetett, ha újra megtámadják Iránt, akkor azt meg fogják bánni: a válasz azonnali és teljes körű lesz. Álltása szerint korábban csak azért nem támadták Tel-Avivot vagy Haifát, mert a civilek számukra „vörös vonalat” jelentenek. Az iráni csapások egyetlen halálos áldozata egyébként egy hétéves beduin kislány volt.

Izrael és Irán között azután lángolt fel ismét a konfliktus, hogy Izrael április elején csapást mért Irán damaszkuszi konzulátusára, amelyben több iráni katonai vezető is meghalt. Ezután Irán több mint háromszáz drónnal, cirkáló rakétával és ballisztikus rakétával támadott izraeli területeket – bár a légvédelem 99 százalékosan hatástalanította ezeket. Ezt követően pénteken Izrael vágott vissza, de meglehetősen visszafogottan. A részletek viszont még most sem teljesen ismertek.

Iráni jelentések szerint három, az országon belülről indított drónnal kíséreltek meg támadást az iszfaháni légi bázis ellen, amelyet könnyedén semlegesítettek. Az izraeli haderő nem osztott meg részleteket, de amerikai sajtóértesülések szerint ennél valamivel komolyabb támadás történt.

Úgy tudják, az iráni légtéren kívülről izraeli vadászbombázók iráni légvédelmi radarokat vettek célba, és az elsődleges értékelések szerint sikerült is kiiktaniuk őket.

Ezt a nyilvánosságra hozott műholdas képek is igazolják. Az izraeli válasz viszont így is nagyon visszafogott volt, inkább üzenetnek tekinthető, hogy képesek elérni akár Irán szívét, stratégai létesítményeket is.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.