Növekszik a feszültség Tajvan körül

Ismételten átlépték a kínai hadihajók a Tajvani-szoros középvonalát a tajvani védelmi minisztérium szerint, míg Kína arról számolt be, hogy haditengerészete partra szállási gyakorlatot tartott.

Forrás: Reuters2024. 05. 03. 8:45
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizennégy kínai katonai gép átlépte a Tajvani-szoros középvonalát, és 76 kilométerre megközelítette Tajvan északi kikötővárosát, Keelungot, ahol egy haditengerészeti bázis is található – jelentette a Reuters hírügynökség.

A szoros középvonala nem hivatalos határként szolgál a két ország között, azonban Kína, amely saját területének tekinti a szigetországot, nem ismeri el azt, és rendszeresen átlépi.

Tajvan szerint Kína a hét folyamán kétszer is harckészültségi járőrözést tartott a sziget közelében, amelyben a hadihajók mellett tizenöt katonai gép, köztük vadászgépek is részt vettek. A tajvani nemzetbiztonsági iroda főigazgatója szerint Kína az elmúlt időszakban szokatlan új taktikákat kezdett alkalmazni, például éjszakai harci járőrözéseket tart, amelyekben partraszálló hajók és aknamentesítők is részt vesznek.

Emellett a kínai parti őrség a tajvani ellenőrzés alatt álló Kinmen-szigetek körül is fokozta a járőrözést, a kínai magyarázat szerint azért, hogy megvédjék a halászaikat. Tajvan ugyanakkor megfélemlítési kísérletnek tartja és elítéli a lépést.

A kínai hadsereg eközben olyan fotókat tett közzé a WeChat közösségi média profilján, amelyeken hajói hajói partraszállási gyakorlatot hajtanak végre. A képek készültének pontos helyéről és idejéről nem tettek közzé információt.

Borítókép: Hadihajó (Forrás: Pixabay)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.