Orosz segítséggel űzik ki az amerikaiakat Nigerből

Az orosz–ukrán háború kirobbanását követően rendkívül mélyre süllyedtek az amerikai–orosz kapcsolatok, ennek ellenére Nigerben ugyanarról a légibázisról kell dolgozniuk a két nagyhatalom erőinek. Az amerikai csapatok több, mint tíz éve vannak jelen az afrikai országban, ám az utóbbi időben rendkívül feszültté vált a viszony: Niger az amerikaiakat távozásra szólította fel, az pedig, hogy a két rivális nagyhatalom kénytelen ugyanazt a bázist használni, olaj lehet a tűzre.

2024. 05. 03. 8:18
Nigeri tüntetők sürgetik az amerikai csapatok tárgyalások nélküli kivonulását az országból Niameyben 2024. április 13-án. Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha az amerikai csapatok egy része már kivonult a nyugat-afrikai Nigerből, a főváros, Niamey környéki légibázison kis létszámban még jelen vannak a nyugati nagyhatalom katonái. Magas rangú amerikai védelmi tisztviselő azonban arról számolt be a Reuters hírügynökségnek, más külföldi csapatokat is a bázisra vezényeltek – ami vélhetően még nem is lenne olyan nagy probléma,

csakhogy éppen orosz erőkről van szó – ennek hírét Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter is megerősítette pénteken.

Beszámolók szerint azonban az amerikai és orosz csapatok nem keverednek egymással, bár a légibázis nem túl nagy, külön csarnokokban vannak, továbbá az amerikai felszerelésekhez sem férnek hozzá az oroszok. Ettől függetlenül meglehetősen szokatlan lépésről van szó, tekintve, hogy az orosz–ukrán háború óta Moszkva és Washington viszonya korántsem felhőtlen, ráadásul a háború esetében is azt látni, egyre nagyobb az eszkaláció esélye. Feltehetőleg Niger így próbál nyomást gyakorolni az Egyesült Államokra, jelezve, nincs helyük az országban.

Szakértők nem tartják kizártnak, hogy Oroszország kapni fog az alkalmon, és megerősíti kapcsolatait azokkal az afrikai országokkal, ahol a nyugati hatalmakat kivonulásra szólították fel.

A nigeri junta márciusban közölte, hogy már nem indokolt az amerikai katonai jelenlét az országban, és felszólította Washingtont, csapatai hagyják el az országot. A felek között április végére megszületett a hivatalos megállapodás is, melynek értelmében mintegy ezer katona vonul ki Nigerből.

Niamey egyébként tavaly a francia katonai jelenlétet is felszámolta, miután a márciusban puccs során hatalomra került tábornokok sorra mondták fel nyugati partnereikkel a megállapodásokat. 2023 decemberére a körülbelül 1500 fős francia kontingens szinte minden tagja elhagyta az afrikai országot. Nem Niger egyébként az egyetlen a térségben, mely hasonló döntésre jutott: az amerikai csapatok Csádból is kivonultak az utóbbi időben, a franciáknak pedig Malit és Burkina Fasót kellett elhagyniuk. Mali azóta még szorosabbra vonta kapcsolatait Oroszországgal.

 

Veszélyben a Száhel biztonsága?

A nyugati csapatok kivonulása ugyanakkor számos biztonsági kérdést felvet, különösen az amerikai csapatok esetében, melyek még az Iszlám Állam (ISIS) közel-keleti terrorszervezet helyi leányvállalatai, valamint más fegyveres csoportok, köztük a Boko Haram és az al-Kaida helyi egységei visszaszorítása érdekében érkeztek a térségbe a 2010-es években. Nigerben 2013 óta voltak jelen két, az Air Base 101 és az Air Base 201 nevű katonai légibázisokon.

Mindezeken felül egyértelműen látható az is, hogy az Egyesült Államok afrikai befolyása egyre inkább csökken, helyét a keleti nagyhatalmak, azaz Moszkva és Peking veszik át. A regionális nagyhatalmak közül pedig Irán is megjelent, Teheránnak elsősorban a nigeri uránbányákra fáj a foga.

Niger egyébként a világ egyik legszegényebb országa, ám földrajzi elhelyezkedése és természeti erőforrásai miatt fontos lett a nagyhatalmak számára – előbbi például hozzájárult ahhoz, hogy a nyugati csapatok részt vegyenek a nyugat-afrikai terrorszervezetek elleni küzdelemben.

Borítókép: Nigeri tüntetők sürgetik az amerikai csapatok tárgyalások nélküli kivonulását az országból Niameyben 2024. április 13-án (Fotó: AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.