Bizarr szemszögből látta a +NatCon körüli eseményeket a Politico

A lap egy szóval sem említi, hogy aggódna a szólásszabadság lábbal tiprásáért.

Forrás: Politico2024. 04. 16. 21:51
A NatCon konzervatív rendezvény helyszíne (Fotó: Belga via AFP/JAMES ARTHUR GEKIERE)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai kemény jobboldali elit brüsszeli találkozója kedden káoszba torkollott – írja a Politico az összefoglalójában. A cikk szerzője hozzátette: a Nemzeti Konzervativizmus Konferencia a tervek szerint Orbán Viktor magyar államfőt és Nigel Farage brit politikust látta volna vendégül a következő két napban, de a rendfenntartó erők két órával a rendezvény kezdete után érkeztek meg a Claridge épületébe, az európai negyed közelében, hogy közöljék a szervezőkkel: a rendezvényt meg kell szüntetni.

Csakhogy a rendezvényt nem sikerült ellehetetleníteni, sőt láthatóan előre megírt forgatókönyv alapján tenné tönkre Brüsszel szocialista városvezetése, a radikális Antifa-tagok és a Politico a NatCont – a lap a békepárti és migrációellenes rendezvényről olyan tényeket állított, amelyekről akkor még a szervezők sem tudtak. A Politico és rá hivatkozva a baloldali magyar sajtó már akkor megírta, hogy a rendőrség megszállta és félbeszakította a Nemzeti Konzervativizmus Konferenciáját (NatCon), mielőtt ez valóban megtörtént volna – ráadásul a brüsszeli portál még csak leplezni sem próbálja, hogy a város szocialista polgármesterének narratíváját közvetíti.

Amikor a színpadra lépett, miközben a dráma a helyszínen kívül folytatódott, Nigel Farage brit politikus szörnyűnek nevezte a brüsszeli hatóságok viselkedését. A Politico Frank Füredit is idézte, aki kiemelte, egy technikai okot próbálnak felhasználni arra, hogy politikai érveket fogalmazzanak meg.

A lap beszámolója szerint körülbelül egy órával az első megérkezésük után, 12.45-kor a rendőrség visszatért, hogy átadjon egy hivatalos parancsot a rendezvény helyi szervezőjének, Anthony Gillandnak, az MCC kabinetfőnökének. A rendőrség 15 percet adott neki, hogy elolvassa és aláírja a háromoldalas dokumentumot.

Az egyik ok, amit kaptunk, és nem ez az egyetlen ok, az, hogy délután 5 óra körül lesz egy ellentüntetés, és az az elképzelés, hogy a rendőrség nem tudja megvédeni a szólásszabadságot ezen a rendezvényen

– idézte a szervezőt a Politico, amely szerint délután 2 órakor a patthelyzet már közel három órája tartott. A résztvevők egy része elment, de a legtöbben maradtak, hogy meghallgassák a fennmaradó beszélgetőpartnereket. Végül a helyszín belga–tunéziai tulajdonosa, az 59 éves Lassaad Ben Yaghlane azt mondta, hogy kompromisszumot kötöttek a helyi polgármesterrel és a rendőrséggel, hogy a rendezvényt folytatni lehessen. A rendőrség közölte, hogy megakadályozza az újonnan érkezők bejutását a helyszínre, de megígérte, hogy nem fogja erőszakkal megállítani a konferenciát, és nem fogja eltávolítani a már bent tartózkodókat.

A felszólalók között volt Eric Zemmour francia politikus is, akit a Politico csak „provokátornak” nevez, aki 16 órakor tartott volna beszédet, és Patricia Chagnon francia európai parlamenti képviselő is, akiket a rendőrség megakadályozott abban, hogy belépjenek a helyszínre.

A lap azt is írja, hogy miközben a rendőrség kordont emelt a helyszín előtt, a konferencia résztvevői szünetet tartottak, hogy előételeket fogyasszanak, többek között spárgás carpacciót, füstölt lazacot és guacamole-tálat.

Borítókép: A NatCon konzervatív rendezvény helyszíne (Fotó: Belga via AFP/JAMES ARTHUR GEKIERE)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.