Brüsszel az Erasmus ügyet úgy akarja eltusolni, hogy közben a Soros-egyetem kérdést újra előhúzva indít eljárást Magyarországgal szemben

Brüsszel nem hagy fel a magyar felsőoktatás jogtalan támadásával. Az Erasmus és a Horizont ügyekben kettős mércét, diszkriminációt alkalmaz a magyar diákokkal, kutatókkal szemben, amikor jogtalanul zárja ki őket, és hónapok óta következetesen hallgat, időt húz, ezáltal is elismerve, hogy a kormány által javasolt megoldások kikezdhetetlenek, írja közleményében a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

Forrás: Kulturális és Innovációs Minisztérium2024. 04. 26. 13:19
Corporation Signs And Logos In Warsaw Editorial
Az Erasmus+ jel 2020. október 7-én látható Varsóban, Lengyelországban. Fotó: Aleksander Kalka Forrás: NurPhoto/AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Inkább figyelemelterelésként egy már korábbi ügyet, a CEU-ét húzza elő, előkészítve azt, hogy továbbra is fenntarthassa a blokkolást – írta a kulturális és innovációs tárca közleménye.

Mariya Gabriel uniós biztos sajtótájékoztatót tart a 2021–2027-es Erasmus+ programról 2021. március 25-én Brüsszelben, Belgiumban. (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)
Mariya Gabriel uniós biztos sajtótájékoztatót tart a 2021–2027-es Erasmus+ programról 2021. március 25-én Brüsszelben, Belgiumban. (Fotó: Anadolu/AFP/Dursun Aydemir)

Tudható, hogy a CEU esetében – Brüsszel álláspontja szerint – nem szükséges, hogy a CEU képzései egyenértékűek legyenek a magyar egyetemekre vonatkozó szabályokkal. Brüsszel szerint nem szükséges, hogy a képzések elismerése mögött a két állam között nemzetközi szerződés legyen. Mi több, az sem szükséges, hogy az Oktatási Hivatal az egyetem működését engedélyezze.

A kérdés mindezek mögött ugyanakkor az, hogy miért tud ezen feltételeknek tíz külföldi egyetem megfelelni? A CEU miért nem akar, és miért védi a Soros-egyetemet ilyen bőszen és következetesen Brüsszel?

A felsőoktatás nemzeti hatáskör, szuverenitásunk egyik sarokpontja. Ezért a kormány megvédi a magyar diákokat, kutatókat, véleménydiktatúra helyett autonómiát biztosít a magyar egyetemeknek. Az elmúlt években több mint kétszeresére nőtt a felsőoktatás finanszírozása, immár 12 egyetemünk van a világ legjobb öt százalékában. 

A Pannónia program idén ősztől nyolcezer diáknak nyújt lehetőséget, hogy a világ vezető egyetemein vegyenek részt nemzetközi csereprogramokban, és elindul a magyar kutatások nemzetközi együttműködését erősítő HU-rizont program is. Nekünk a magyar egyetemisták az elsők!

– zárul a közlemény.

Borítókép: Az Erasmus+ jel 2020. október 7-én látható Varsóban, Lengyelországban (Fotó: NurPhoto/AFP/Aleksander Kalka)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.