Elbukott a polgármesterek leváltásáról szóló észak-koszovói népszavazás

A helyi szerbek bojkottja miatt nagyon alacsony volt a részvételi arány, ezért nem lett sikeres az észak-koszovói polgármesterek leváltásáról szóló vasárnapi népszavazás – közölte Kreshnik Radoniqi, a koszovói központi választási bizottság elnöke.

Forrás: MTI2024. 04. 22. 7:07
Egy koszovói rendőr a Zvecsan város cirill betűs nevét viselő szavazóhelyiség előtt áll 2024. április 21-én. (Fotó: STRINGER / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Négy, többségében szerbek lakta észak-koszovói településen, Koszovszka Mitrovica északi, szerbek lakta részén, Zubin Potokban, Zvecsanban és Leposzavityon a több mint 46 ezer szavazásra jogosult közül csupán 253-an mentek el voksolni, de Zvecsanban például egyetlen szavazatot sem adtak le.
 

A koszovói választási bizottság munkatársai 2024. április 21-én Zvecsan város szavazóhelyiségében ülnek. (Fotó: STRINGER / AFP)
A koszovói választási bizottság munkatársai 2024. április 21-én Zvecsan város szavazóhelyiségében. Fotó: AFP/
Stringer

A népszavazás akkor lett volna eredményes, ha a választói névjegyzéken szereplők ötven százaléka plusz egy fő szavaz igennel a polgármesterek leváltására. A voksolást a szerbek kérésére tette lehetővé a koszovói kormány. 

A Belgrád támogatását élvező Szerb Lista és más, kisebb pártok viszont bojkottra szólították fel a szavazókat, mert véleményük szerint nem teljesültek a tisztességes voksolás feltételei, és nem pontosak a választási bizottság adatai, vagyis a szerbek szerint a valós adatoknál jelentősen magasabb a választói névjegyzéken szereplők száma. A szerbek szerint a hivatalosan közölt adatoknál kevesebben élnek az említett településeken, mert a pristinai kormányzat zaklatása miatt sokan elköltöztek Észak-Koszovóból.

 Amennyiben viszont nem pontosak a névjegyzéken szereplő adatok, a népszavazás eleve bukásra van ítélve.
A Szerb Lista az urnazárást követően közölte: végre lezárult az Albin Kurti vezette kormány színjátéka, és a szerbeknek igazuk volt, hogy bojkottálták a voksolást, és nem akartak részt venni a pristinai kormány által rendezett színdarabban. Petar Petkovics, a szerb kormány Koszovó-ügyi Irodájának vezetője szerint a koszovói szerbek megmutatták, hogy milyen is Albin Kurti demokráciája, hiszen a helyieknek kamerák előtt, fegyverrel őrzött szavazóhelyeken, albán választási bizottság előtt kellett volna voksolniuk, ők viszont erre üres urnákkal és üres utcákkal válaszoltak. Véleménye szerint a helyi szerbek szerették volna leváltani a polgármestereket, de nem akartak részt venni ebben a komédiában.

A tavaly áprilisi észak-koszovói önkormányzati választásokat a helyi szerbek bojkottálták, így az ott leadott albán szavazatok alapján, mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett választották meg az albán nemzetiségű polgármestereket. A településeken nem sokkal később zavargások törtek ki, amikor a városvezetők el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO parancsnoksága alatt működő koszovói békefenntartó erő, a KFOR katonáira támadtak, akik közül 27 magyar katona megsebesült, többen súlyosan.

Koszovó 2008-ban kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, de Belgrád ezt azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is a saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. A KFOR-t 1999-ben, a szerb–koszovói konfliktus lezárása után hozták létre annak érdekében, hogy fenntartsa a békét Koszovóban. A Szerbia és Koszovó közötti kapcsolat megoldása mindkét ország európai integrációjának a kulcsa, ennek ellenére sem Belgrád, sem Pristina nem törekszik valódi megbékélésre.

 

Borítókép: Egy koszovói rendőr a Zvecsan város cirill betűs nevét viselő szavazóhelyiség előtt áll 2024. április 21-én (Fotó: AFP)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.