Földrengés rázta meg Japán legkisebb szigetét + videó

A Richter-skála szerint 6,6-os erősségű, a japán szeizmikus intenzitási skálán gyenge 6-os földrengés rázta meg a Sikoku-sziget nyugati partját szerda este. A hatóságok nem számoltak be jelentősebb károkról.

Forrás: The Japan Times2024. 04. 18. 8:29
A munkások az országos autópálya egy lezárt szakaszát nézik meg, miután 2024. április 18-án földrengés rázta meg Japán déli részét az Ehime prefektúrában. (Fotó: AFP/JIJI Press) Fotó: JIJI Press Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 23 óra 14 perckor bekövetkezett rengés után nem volt szökőár, és a jelentések szerint csak kisebb sérülések és károk keletkeztek, jelentette a The Japan Times.

A rengés gyenge, 6-os erősségű volt, amely Ehime prefektúra Ainan városát és Kócsi prefektúra Sukumo városát is érintette. Epicentruma 39 kilométeres mélységben a Bungo-csatornában volt, a Kjúsu és Sikoku szigeteket elválasztó egyenesben.

A földrengés következtében kilenc ember könnyebb sérüléseket szenvedett Ehime, Kócsi és Oita prefektúrákban – közölték a hatóságok csütörtök reggel. Néhány területről kisebb károkat jelentettek, köztük csőtöréseket, kidőlt közvilágítási lámpákat és egy országos közúton történt földcsuszamlást, de a rengés nyomán tűzvész nem keletkezett – közölték.

A légifelvételen az Ehime prefektúrában, Ozu városában 2024. április 18-án történt kárhelyzet látható. (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP Takumi Harada)
A légifelvételen az Ehime prefektúrában, Ozu városában 2024. április 18-án történt kárhelyzet látható (Fotó: The Yomiuri Shimbun/AFP Takumi Harada) 

A nukleáris szabályozó hatóság szerint az Ehime prefektúrában található Ikata atomerőművében nem észleltek rendellenességet.

A meteorológiai ügynökség eredetileg 6,4-es erősségűnek jelentette a rengést, de később 6,6-osra módosította a számot. Harada Satosi, az ügynökség földrengés- és szökőárfigyelő részlegének vezetője megjegyezte, hogy a földrengés óta a szeizmikus aktivitás megnövekedett. 

Az ügynökség azt tanácsolta a földrengés által sújtott területek lakóinak, hogy a következő héten legyenek figyelemmel a szeizmikus aktivitásra és a heves esőzésekre, mivel azokon a területeken, ahol erős volt a rengés, megnőtt a házomlások és a földcsuszamlások veszélye.

A rengés aggodalmat váltott ki egy közelgő Nankai-völgyi földrengés lehetőségével kapcsolatban, amely jellemzően 100-150 évente fordul elő, az utolsó 70 évvel ezelőtt volt.

Borítókép: A munkások az országos autópálya egy lezárt szakaszát nézik meg, miután 2024. április 18-án földrengés rázta meg Japán déli részét az Ehime prefektúrában (Fotó: AFP/JIJI Press)


 


 


 


 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.