Ismét beleszállt Magyarországba az amerikai külügy, Menczer Tamás csattanós választ adott

2024-ben is kiadta országjelentését az amerikai külügyminisztérium demokráciai, emberi jogi és munkajogi hivatala. A 2023-as jelentés azt állítja, Magyarországon romlott az emberi jogi helyzet, az LMBTQ-közösség elnyomás alatt áll, az antiszemitizmus pedig terjed.

2024. 04. 24. 15:00
BIDEN, Joe
Washington, 2024. április 15. Joe Biden amerikai elnök a Mohamed Sia asz-Szudáni iraki kormányfõvel folytatott megbeszélés közben a washingtoni Fehér Ház Ovális irodájában 2024. április 15-én. MTI/EPA/UPI pool/Bonnie Cash Fotó: Bonnie Cash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Joe Biden „háborúpárti” demokrata kormánya ismét demokráciajelentésben támadja Magyarországot, ennek oka pedig az, hogy Magyarország a béke pártján áll – reagált Menczer Tamás, a Fidesz–KDNP kommunikációs igazgatója a közösségi oldalára kedden feltett videójában az Egyesült Államok által napokban kiadott jelentésre.

Ahogyan az várható volt, Washington ismét beleszállt a magyar kormányba, bírálva a belpolitikai döntéseket.

 

Osztályozzák a világot. Az egyes országok emberi jogi helyzetéről készült jelentéseket az amerikai külügyminisztérium demokráciai, emberi jogi és munkajogi hivatala minden évben kiadja. Az első jelentést 1977-ben adták ki, melyben az előző évi helyzetet értékelték. Hogy pontosan milyen információk alapján állítják össze a jelentéseket, az nem derült ki, minden bizonnyal az amerikai nagykövetek által szolgáltatott adatokat is felhasználják. Márpedig az Egyesült Államok budapesti nagykövete, David Pressman korábban többször tett a valóságnak nem megfelelő kijelentéseket hazánkról, például az energiapolitikával kapcsolatosan, de arról is írtunk, hogy az Egyesült Államok budapesti nagykövetének magatartása, illetve cselekedetei súlyosan sértik Magyarország szuverenitását.

 

Nekiment Washington a gyermekvédelmi törvénynek

Nem meglepő módon a jelentés az első helyen említi a problémák közt a 2021-es gyermekvédelmi törvény végrehajtását, bírálva azt, hogy

Magyarországon a magyar gyermekek szexuális nevelése kizárólag a szülők joga.

A törvény ugyanis kimondja többek közt, hogy óvoda, iskola közelében nem lehet árusítani, nem lehet az üzlet kirakatába tenni és a többi terméktől elkülönítve, csak zárt csomagolásban lehet árulni minden olyan gyermekeknek szóló terméket, amely a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, a homoszexualitást népszerűsíti, illetve a szexualitást öncélúan ábrázolja.

Hungarian parliament approves Sweden's NATO bid, last member of alliance that had not given green light
David Pressman, az Egyesült Államok magyarországi nagykövete. Fotó: Anadolu/AFP/Kurucz Árpád

David Pressman nagykövet nemegyszer állt bele a gyermekvédelmi törvények kapcsán a fogadó ország kormányába. A diplomata például a tavalyi Budapest Pride felvonuláson is csak a haragot szította felszólalásában, melyben arról beszélt, hogy a kormány célja a magyarok egymás ellen fordítása.

 

Külföldi pénzekből építi fel magát a baloldal

A jelentés azzal vádaskodik, hogy a magyar kormány a hírszerző szolgálatok és a közszolgálati média segítségével kezdett nyomozni a külföldi finanszírozásban részesülő civil társadalmi szervezetek és független médiumok ellen.

A dokumentum már nem tesz említést arról, hogy az Action for Democracy vezetése bevallotta: Soros György adta a dollármilliókat a magyar baloldalnak.

Ennek kapcsán említették a szuverenitásvédelmi törvény múlt decemberi bevezetését is, melynek értelmében súlyos büntetésre számíthatnak azok, akik külföldről fogadnak el kampánytámogatást. Mindezek ellenére Washingtonnak problémát okoz az, hogy a magyar kormány felszólal a Soros által irányított baloldal ellen. A jelentés a Transparency International Magyarországra hivatkozva jelentős kormányzati korrupcióról ír. Ez utóbbi egy Soros által támogatott szervezet, ami szintén komolyan megkérdőjelezi a jelentés pártatlanságát. 

 

Washington szerint rendben vannak a migránsok által elkövetett bűncselekmények

A sorból természetesen az illegális bevándorlás kérdése sem maradt ki. Ám mint ahogy arra Menczer Tamás is rámutatott, Washington jobban tenné, ha a saját háza táján sepregetne. A jelentés ugyanis részletekbe menően ír arról, Magyarországon hogyan bánnak a migránsokkal, sőt még a magyar hatóságok által állítólagosan elkövetett erőszakot is megemlítik. Arra viszont már nem tértek ki, hogy az elmúlt hónapokban a Délvidéken élők életét egyenesen megkeserítették a migránsok: előfordult, hogy fényes nappal, egy bevásárlóközpont parkolójában estek egymásnak a bandák tagjai. 

22 éves egyetemista nő meggyilkolása, szexuális erőszak, késes támadás, rablás, kétéves kisfiú meggyilkolása és édesanyjának megsebesítése

– sorolta Menczer Tamás videójában azokat a súlyos bűncselekményeket, melyeket az Egyesült Államokban követtek el a migránsok.

Biden azonban továbbra is az illegális bevándorlók beengedésében látja a megoldást: Washington sorra rombolja le a határvédelmi intézkedéseket, annak ellenére is, hogy az amerikai közvélemény is ellenzi az enyhítéseket. Menczer Tamás kiemelte, a felmérések szerint az amerikaiak 75 százaléka súlyos problémának tartja az országot sújtó bevándorlási válságot.

 

Az Egyesült Államok bort iszik és vizet prédikál

A dokumentum szerint az emberi jogokkal kapcsolatos jelentős problémák közé tartoztak a szólásszabadság és a média szabadságának súlyos korlátozása. Ez több mint érdekes, különösen annak fényében, hogy az amerikai újságírók több mint fele aggályosnak tartja a sajtószabadságot a saját országában. Egyébiránt David Pressman is beleszólt a Magyar Nemzet szerkesztésébe, ezzel sértve az újságírás szabadságát. Akkor a szóhasználatot nem helyeselte a David Pressman vezette diplomácia. 

 

Ha Ukrajnáról van szó, már nem számítanak az emberi jogok?

Kíváncsiak voltunk arra, ha Magyarországon „hanyatlik a demokrácia”, vajon az amerikai külügynél hogyan vizsgázott Ukrajna. Keleti szomszédunk esetében az orosz–ukrán háború óta láthatóan engedékenyebb lett a nemzetközi közösség. A tendencia megfigyelhető a posztszovjet ország uniós csatlakozási folyamatában, de az amerikai jelentésben is, 

mely egészen röviden foglalkozik a helyi kisebbségi csoportok, köztük a kárpátaljai magyarok helyzetével. 

Utóbbival kapcsolatban számos példát fel lehetne sorolni: a Baloga klán magyarellenes kirohanásai, a nyelvtörvények – melyek célja a magyar nyelv visszaszorítása volt –, a magyar jelképek (mint például a turulszobor) eltávolítása, továbbá a katonai sorozások kapcsán erőteljesebb akciókat hajtottak végre Kárpátalján.

Mindezek ellenére a Washington szerint sokkal sürgetőbb problémát jelentenek az LMBTQ-személyek elleni erőszakkal vagy erőszakkal való fenyegetéssel járó bűncselekmények.

 

Borítókép: Az Egyesült Államok külügyminisztériumának épülete Washington D.C.-ben (Fotó: Anadolu/AFP/Celal Gunes)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.