Az amerikai újságírók aggódnak a sajtószabadság miatt, most már mi is értjük, miről beszélnek

Bort isznak, közben vizet prédikálnak a vezető amerikai tisztségviselők. Joe Biden elnöktől Antony J. Blinken külügyminiszterig a tengerentúlon rettenetesen aggódnak a sajtószabadságért a világban és dühösen rázzák az öklüket a sajtójogok betartatásáért, időnként azonban nem szégyellik megszabni egy másik ország független sajtóorgánumának, hogy miről, mit írhat. De az is beszédes, hogy az amerikai újságírók több mint fele aggályosnak tartja a sajtószabadságot a saját országában.

2023. 08. 04. 5:33
BIDEN, Joe
Auburn, 2023. július 28. Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Auburn Manufacturing Inc. nevû vállalat üzemében a Maine állambeli Auburnben 2023. július 28-án. Beszéde után Biden aláírt egy elnöki rendeletet, amelyben arra biztatja az amerikai cégeket, hogy az új találmányokat az Egyesült Államokban gyártsák. MTI/AP/Susan Walsh Fotó: Susan Walsh
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Amerikai Egyesült Államok hivatalos budapesti nagykövete beleszólt a Magyar Nemzet szerkesztésébe, ezzel sértve az újságírás szabadságát. Ahogy arról korábban írtunk, a szóhasználatot nem helyeselte a David Pressman vezette diplomácia. 

 

Az Egyesült Államok egyik kormányzati szerve ezzel lényegében meg akarta szabni, hogy a Magyar Nemzet, mint egy független magyar sajtóorgánum, milyen szavakat használhat és mely kifejezéseket nem használhat az egyes cikkeiben – mindezt azután, hogy Joe Biden több millió migránst beengedett az országába déli irányból, de a magyarok vízumkötelezettségét bosszúból jelentősen megszigorította.

Bort iszik és vizet prédikál

Pedig az USA valamennyi vezető tisztségviselője gyakran hangoztatja a világ előtt, hogy a szabad és független sajtó a demokrácia alapvető építőeleme, és nagyon szeretik rázni az öklüket azokra az országokra, ahol szerintük sérül a sajtószabadság. A leggyakrabban Joe Biden egyik legfőbb szócsöve, Antony J. Blinken külügyminiszter követelőzik ebben az ügyben.

A független sajtó minden egészséges demokrácia sarokköve. A lényege az az elképzelés, hogy az információ közjó, amely döntő minden tevékenységünkben. Gyakran a sajtót bízzuk meg az információszolgáltatással. Ennek ellenére találkozunk azzal olyanokkal, amikor a véleménynyilvánítás szabadságának gyakorlását, beleértve a sajtószabadságot is, komoly veszély fenyegeti. Ezekkel a fenyegetésekkel nekünk, az Egyesült Államok kormányának szembe kell szállni, hiszen állampolgárként mindannyiunknak állandó érdeke fűződik ehhez

jelentette ki például még tavaly, a sajtószabadság világnapja alkalmából az amerikai külügyminiszter, aki egyúttal leszögezte, hogy az Egyesült Államok kormánya sokféle intézkedést tesz az elnyomás visszaszorítására és a sajtószabadság megerősítésére. A magyar sajtó minden bizonnyal kivételt jelent a tengerentúlon, hiszen az elhangzottak szöges ellentétét tapasztalja szerkesztőségünk.

Blinken konkrét országokat is megnevezett, amelyek – az Egyesült Államok szerint – rossz hatással vannak a világban a sajtószabadságra. Többek között Kínát említette.

De felszólította Oroszországot és Afganisztánt is az újságírók és a sajtószabadság elleni támadások miatt.

Joe Biden, az Egyesült Államok elnöke is gyakran magasba emelte ököllel ítéli el a sajtó elnyomását. A sajtószabadság világnapja alkalmából idén az elnök volt az ügyeletes megmondóember, és kijelentette, hogy

Az újságírás nem bűncselekmény, hanem a szabad társadalom alapvető eleme. Ma, a sajtószabadság világnapjának 30. évfordulóján tisztelgünk minden újságíró, riporter és médiamunkás előtt, akik bátran kutatják az igazságot. És megújítjuk fogadalmunkat, hogy felelősségre vonjuk mindazokat, akik megpróbálják elhallgattatni ezeket az átlátható és megbízható kormányzáshoz nélkülözhetetlen hangokat.

Az elnök ezután így folytatta:

Alkotmányunk első kiegészítésében foglaltak szerint a kongresszus nem hozhat olyan törvényt, amely korlátozza a szólás- vagy sajtószabadságot. Ez azért van így, mert a szabad sajtó a demokrácia egyik alappillére. Lehetővé teszi kormányunk és társadalmunk önkritikáját és önkorrekcióját. Oktat, megvilágít, leleplez és leleplez. Az igazság őrzőjeként szolgál.

Joe Biden szerint egyetlen újságírónak – legyen az amerikai vagy nem amerikai – sem kellene kockáztatnia az életét és a megélhetését az igazság keresése közben.  A jelek szerint ugyanakkor mindez nem vonatkozik a magyar újságírókra, akik tényállást közölnek egy hivatalos diplomáciai intézkedést követően és tájékoztatják a lakosságot.

Az amerikai elnök pedig, úgy tűnik, hogy utólag még saját maga ellen is fellépne, hiszem májusban még azt állította:

Ma – és minden nap – mindannyiunknak ki kell állnunk az újságírók mellett világszerte. Mindannyiunknak fel kell emelnünk szavunkat azok ellen, akik el akarják hallgattatni őket. És mindannyiunknak továbbra is támogatnunk kell a szabad sajtót, amely demokráciánk és a demokráciák számára mindenütt alapvető fontosságú

zárta ünnepi közleményét Joe Biden.

Amikor üres szavakká válnak a fennkölt szónoklatok

Hogy mennyire piszkos az Egyesült Államok saját portája, jól mutatja az a felmérés is, amelyet a Pew Research Center 2022-ben végzett közel 12 ezer amerikai újságíró körében. Eszerint az Egyesült Államokban az újságírók többsége aggódik az ország sajtószabadságának jövője miatt. A megkérdezett amerikai újságírók 57 százaléka azt állította, hogy „nagyon aggódik” vagy „aggódik” a sajtószabadság lehetséges korlátozásáért. Csak minden ötödik újságíró mondta azt, hogy kevésbé aggályos a helyzet, ami a sajtószabadság jelenét és jövőjét illeti az Egyesült Államokban.

Ezek az aggodalmak ráadásul éppen egy olyan időszakban merültek fel sokadjára, amikor a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet 2022-es elemzése szerint az Egyesült Államok a 42. helyen áll a sajtószabadság terén a világon, és amikor egyes újságírók zaklatással vagy letartóztatással való fenyegetéssel szembesülnek. Mára pedig a 45. helyre csúszott vissza ezen a listán.

Az idősebb újságírók és azok, akik régebb óta dolgoznak a híriparban, különösen aggódnak az amerikai sajtószabadság miatt, de a fiatalabbak jelentős hányada is ezt a véleményt osztja.

A közvélemény-kutatás egyébként arra is rámutatott, hogy bár az aggodalom a baloldali és a jobboldali érzelmű médiában is hasonló mértékű, a jobboldali médiamunkások mégis jobban félnek az elnyomástól.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök beszédet mond az Auburn Manufacturing Inc. nevű vállalat üzemében a Maine állambeli Auburnben 2023. július 28-án (Fotó: MTI/AP/Susan Walsh)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.