Elárasztották a felháborodott kommentek David Pressmanék Facebook-oldalát

Nem tartották magukban a haragjukat a magyarok, miután az USA közölte, hogy szigorít a ránk vonatkozó vízummentesség szabályain. Az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalát elárasztották a felháborodott kommentek. A legtöbben politikai bosszúnak tartják a döntést.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 12:36
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elárasztották a felháborodott kommentek az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének Facebook-oldalát, miután az USA közölte, hogy szigorít a ránk vonatkozó vízummentesség szabályain – szúrta ki a Világgazdaság. Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok vízumszankciókat vezet be Magyarország ellen. Amerika budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán az olvasható, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik. 

A döntést a magyar kormányt hibáztatva azzal indokolják, hogy a kormány nem orvosolta az aggályaikat. A döntésre reagálva a Belügyminisztérium közölte: az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország azonban ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. 

 

Kicsinyes politikai bosszú Magyarország ellen?

A döntés részleteit, illetve a mögötte rejlő indoklást az Egyesült Államok budapesti nagykövetségének a Facebook-oldalán is megosztották. A kommentszekciót pedig elárasztották a felháborodott, haragos hozzászólások. A legtöbbek szerint a döntés nem más, mit egy kicsinyes politikai bosszú Magyarország ellen, illetve többen azt is felvetették, hogy 

kétszínű lépés az USA részéről a magyarokat kockázatként kezelni, miközben a mexikói határon tömegével lépnek be az országba az illegális bevándorlók. 

A népharag az USA mellett a magyarországi nagykövetre, David Pressmanre is koncentrálódik, akinek sokak egybehangzó véleménye szerint távoznia kellene Magyarországról. Ezzel együtt többen is úgy látják, hogy Magyarországnak válaszul szintén korlátoznia kellene az amerikaiak beutazását. A sok indulatos kommentelők között többen voltak, akik az új szabályok értelmezéséről tettek fel kérdéseket. Legtöbbször az merült fel, hogy az ESTA szigorítása miként hat majd azokra, akik tranzitállomásként látogatják meg az Egyesült Államokat. 

Akkor most ha Amerikába megyek, és átugrom Kanadába, akkor nem mehetek vissza, hogy hazajussak? Kell igényelnem még egy ESTA-t? 

– tette fel a kérdést egy kommentelő, akinek a US Embassy Budapest válaszolt is. 

Minden magyar útlevéllel rendelkező utazónak egyszeri belépésre jogosító ESTA engedéllyel kell rendelkeznie az összes USA-ba történő belépéshez 

– olvasható a válaszban. Ez azt jelenti, hogy ha egy magyar állampolgár Kanadába az Egyesült Államokon keresztül utazik, akkor a visszaútra új ESTA-t kell igényelnie. 

 

„Minek mennék az USA-ba?”

Egy másik hozzászóló egy októberre tervezett floridai út miatt került bajba, mivel a nyaralás alatt beiktatnak majd egy többnapos karibi utat is. Mivel az illető az utazás alatt két héten belül kétszer is be fog lépni az USA-ba, így tisztázni szeretné, hogy ezt miként tudja a legegyszerűbben megtenni az új szabályok mellett. 

A portál cikkének publikálásáig erre a kérdésre nem érkezett válasz. A felháborodás és a dühös kommentek mellett számos olyan hozzászólás is akad, amely igyekszik kifigurázni az USA szigorítását. Ezek a posztok gyakorlatilag annyiból állnak, hogy az illető egyébként se akart volna az USA-ba menni, így rá ez a szabály nem is vonatkozik. 

Minek mennék oda?

 – tette fel a kérdést egy hozzászóló. Előfordulnak olyan vélemények is, amelyek szerint Washington politikai bosszúja igazából a magyar kormánnyal fennálló rossz kapcsolatra adott reakció. Olyan komment is akad, amely szerint az USA tehetetlen a magyar békepártisággal szemben, és ezért szánta el magát egy ilyen kicsinyes lépésre.

Borítókép: David Pressman. (Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.