Ezért bünteti Magyarországot az Egyesült Államok

A The Washington Post is foglalkozik a vízumszankciókkal.

Magyar Nemzet
2023. 08. 02. 9:08
Hungarian,Passport,(magyar,Útlevél),-,2016,Version.
útlevél
1426378967 Fotó: shutterstock
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az Egyesült Államok vízumszankciókat vezet be Magyarország ellen. Amerika budapesti nagykövetségének Facebook-oldalán az olvasható, hogy a magyar útlevéllel rendelkező személyek az utazási engedélyt jóváhagyó elektronikus rendszeren (ESTA) keresztül igényelt utazási engedély érvényességi ideje két évről egy évre csökken. Emellett a magyar útlevéllel rendelkezők ESTA-jának érvényessége egyszeri használatra korlátozódik.

A döntést a magyar kormányt hibáztatva azzal indokolják, hogy a kormány nem orvosolta az aggályaikat. Mint írták, az Egyesült Államok kormánya hosszú évek alatt jelentős erőfeszítéseket tett azért, hogy elkerülje ezt a módosítást és kezelje a magyar egyszerűsített honosítási eljárásból származó, régóta fennálló biztonsági kockázatot. 

Magyarország 2011 és 2020 között mintegy egymillió embernek, főként a szomszédos államokban élő magyar nemzetiségűeknek adott állampolgárságot − Washington szerint − anélkül, hogy megfelelő biztonsági intézkedéseket tett volna személyazonosságuk ellenőrzésére.

A döntésre reagálva a Belügyminisztérium közölte: az Amerikai Egyesült Államok a kettős állampolgársággal rendelkező külhoni magyarok adatait követelte Magyarországtól. Magyarország azonban ezt nem adja ki senkinek, mert a külhoni magyarok biztonsága a tét. 

Ezért áll most bosszút a magyarokon Joe Biden elnök úr kormánya 

– fogalmaztak.

A The Washington Post amerikai lap az üggyel kapcsolatban azt is írja

a lépés hátterében a Magyarország és az Egyesült Államok közötti, az ukrajnai háború kapcsán tanúsított budapesti magatartás miatt egyre inkább megromló viszony áll, valamint a nyugati orosz kémkedéstől való fokozott félelem.

A lap megemlíti, hogy Washington korábban elmarasztalta Magyarországot az Oroszországgal való kapcsolatai miatt, és azért, mert még nem hagyta jóvá hivatalosan Svédország NATO-csatlakozását.

James E. Risch szenátor, az amerikai külügyi bizottság vezetője azt is közölte, hogy emiatt

az Egyesült Államok büntetésként leállítja fegyvereladásait Magyarországnak 

– írja a The Washington Post.

Nyilvánvalóan politikai indíttatás áll az USA döntése mögött − szögezte le lapunknak Boros Bánk Levente. A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója hozzátette, az Egyesült Államok demokraták vezette kormányai hagyományosan nem szimpatizálnak a jobboldali kormányokkal, különösen az Orbán Viktor vezette kabinettel, ami hatványozottan igaz a Biden-adminisztrációra. Ezt a helyzetet tovább súlyosbította David Pressman Budapestre küldése, hiszen magyarországi megjelenése óta nem az együttműködést keresi, hanem a lehető legkülönbözőbb kérdésekben konfrontálódik a magyar kormánnyal – hangsúlyozta.

Az elemző leszögezte, hogy a Magyarországgal szembeni politikai fenntartásokon túl Amerika mostani döntése mögött elsősorban az áll, hogy az Egyesült Államok háborúpárti, míg Magyarország a béke pártján áll, az USA pedig minden eszközt felhasznál, hogy hazánkat belerángassa az orosz–ukrán konfliktusba. Mint fogalmazott:

a mostani döntés egy politikai nyomásgyakorlás az amerikai kormány részéről, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját. 

Borítókép: Magyar útlevél (Fotó: Shutterstock)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.