Egyik fél sem enged, folytadódhat Magyarországgal szemben az amerikai nyomásgyakorlás

A Nézőpont Intézet elemzési igazgatója szerint is politikai indítékok állnak a washingtoni vízumszigorítás mögött.

2023. 08. 01. 19:18
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Az Egyesült Államok ugyan kérte, azonban a magyar kormány nem adta ki a határon túli magyar állampolgárok adatait. Mindezt azért tette, mert a kárpátaljai magyarok egy háborúban álló országban élnek. Az adataik illetéktelen kézbe kerülése az életükre is veszélyt jelent – fogalmazott a Magyar Nemzetnek Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet elemzési igazgatója arról, hogy az Egyesült Államok vízumszankciókat vezet be a magyar állampolgárokkal szemben. Mint Boros Bánk Levente hangsúlyozta, nyilvánvalóan politikai indíttatás áll az USA döntése mögött. 

 

– Az Egyesült Államok demokraták vezette kormányai hagyományosan nem szimpatizálnak a jobboldali kormányokkal, különösen az Orbán Viktor vezette kabinettel, ami hatványozottan igaz a Biden-adminisztrációra. Ezt a helyzetet tovább súlyosbította David Pressman Budapestre küldése, hiszen magyarországi megjelenése óta nem az együttműködést keresi, hanem a lehető legkülönbözőbb kérdésekben konfrontálódik a magyar kormánnyal 

 

– hangsúlyozta.

Az elemző leszögezte, hogy a Magyarországgal szembeni politikai fenntartásokon túl Amerika mostani döntése mögött elsősorban az áll, hogy az Egyesült Államok háborúpárti, míg Magyarország a béke pártján áll, az USA pedig minden eszközt felhasznál, hogy hazánkat belerángassa az orosz–ukrán konfliktusba. Kiemelte, ez egyáltalán nem újkeletű jelenség, hiszen ugyanez volt a motiváció amögött is, amikor az Egyesült Államok felmondta az évtizedek óta hatályos magyar–amerikai kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi egyezményt. Szerinte várhatóan nem a mostani az utolsó eset, hogy az USA barátságtalan lépéseket tesz hazánkkal szemben. 

 

– A mostani döntés egy politikai nyomásgyakorlás az amerikai kormány részéről, hogy Magyarország változtassa meg békepárti álláspontját. Azonban a magyar kormány kitart amellett, hogy felelősséget vállal állampolgáraiért és a magyar nemzet tagjaiért, megvédi őket, továbbá békét szeretne, aminek az eszköze az azonnali tűzszünet 

 

– fogalmazott.

Boros Bánk Levente szót ejtett róla, természetes, hogy mind az Egyesült Államok, mind Magyarország is a saját érdekeit képviseli és mindkét fél azt várja, hogy a másik változtasson az álláspontján, ehhez pedig minden eszközt felhasznál. Elmondta, hogy a két ország pozíciója viszont aránytalan, az USA egy világhatalom és számtalan lehetősége van arra, hogy a saját érdekében nyomást gyakoroljon különböző országokra, beleértve akár a szövetségeseit is, míg Magyarországnak kevesebb az eszköze, hogy a saját érdekeit érvényesítse. – Szemmel láthatóan vannak olyan kérdések, amelyekből egyik fél sem akar engedni. Az Egyesült Államok a háborúba való belépést, míg Magyarország a békét akarja elérni. Ez egy olyan érdekellentét, ami feloldhatatlan, és arra lehet számítani, hogy a jövőben is folytatódik hazánkkal szemben a lehető legszélesebb körű nyomásgyakorlás – nyomatékosította a szakértő.

Borítókép: Boros Bánk Levente (Fotó: Kurucz Árpád)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.